Utjecaj konzervacijske obrade tla na količinu žetvenih ostataka soje (CROSBI ID 401226)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tadić, Vjekoslav
Jug, Danijel
hrvatski
Utjecaj konzervacijske obrade tla na količinu žetvenih ostataka soje
Istraživanja s ciljem utvrđivanja utjecaja reduciranih sustava obrade tla na pokrivenost površine žetvenim ostatcima na soji, provedena su u trogodišnjem razdoblju od 2002/2003-2004/2005. godine. Istraživanjima su bile obuhvaćene dvije kulture u izmjeni, odnosno pretkultura je uvijek bila soja (žetveni ostatci), a naknadna kultura ozima pšenica. Istraživane su četiri varijante obrade tla u kontinuiranom sustavu (svake godine ista obrada tla na istoj pokusnoj površini): CT – konvencionalna (standardna) obrada tla, DH – tanjuranje, RH – rahljenje i tanjuranje, NT – no-tillage (direktna sjetva). Temeljem provedenih istraživanja utvrđena je višestruka značajnost žetvenih ostataka, te kako na površini tla pri različitim sustavima obrade ostaje značajno različita količina žetvenih ostataka.
Konzervacijska obrada tla; soja; žetveni ostaci
nije evidentirano
engleski
Impact of conservation soil tillage on the amount of crop residues of soybeans
nije evidentirano
Conservation soil tillage; soybean; crop residues
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
15.10.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek