Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom (CROSBI ID 632541)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
POSAVEC, Barbara ; ŠKVORC, Melanija ; MIHALJEVIĆ ŽULJ, Marin ; TUPAJIĆ, Pavica
hrvatski
Kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom
Cilj rada bio je istražiti kemijski sastav destilata dobivenih od vina s manom. Istraživanje je provedeno na vinskim destilatima dobivenim destilacijom suhog bijelog vina sorte Chardonnay kod kojeg je utvrđena mana oksidacije u mirisu. Destilacija vina provedena je pomoću jednostavnog destilacijskog uređaja (alambic), a istraživan je učinak dvostruke destilacije i količine odvojenog prvog toka na kemijski sastav dobivenih destilata. Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti da oksidirano vino kao i od njega dobiveni destilati u ovom pokusu prema nekim parametrima kemijskog sastava odstupaju od vrijednosti koje se zahtijevaju u proizvodnji visokokvalitetnih vinskih destilata. Visoka koncentracija acetaldehida u dobivenim vinskim destilatima ukazuje da primijenjeni postupci destilacije nisu dali očekivane efekte pa se stoga ne mogu preporučiti za destilaciju oksidiranih vina.
destilacija; vinski destilat; oksidacija vina; acetaldehid
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of distillates get from deffect wines
nije evidentirano
distillation; wine distillate; wine oxidation; acetaldehyde
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
51st Croatian and 11th International Symposium on Agriculture
predavanje
15.02.2016-19.02.2016
Opatija, Hrvatska