Campylobacter spp. u mesu peradi (CROSBI ID 225260)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Levak, Stefani
hrvatski
Campylobacter spp. u mesu peradi
Termotolerantne vrste bakterijskog roda Campylobacter (C. jejuni, C. coli, C. lari, C. upsaliensis) su najčešći uzročnici bolesti kampilobakterioze koja se prenosi hranom u razvijenim zemljama. Meso peradi, osobito svježe pileće meso, smatra se najznačajnijim izvorom infekcije za ljude. Križna kontaminacija je najznačajniji put prijenosa ovog uzročnika pa stoga prevencija predstavlja ključan način zaštite zdravlja ljudi. Širenje ove zoonoze se može spriječiti poštivanjem higijensko-sanitarnih mjera u uzgoju, transportu, klaoničkoj obradi, preradi proizvoda animalnog porijekla, plasmanu hrane na tražište i pripreme hrane u kućanstvima.
Campylobacter spp.; pileće meso; kampilobakterioza; križna kontaminacija
nije evidentirano
engleski
Campylobacter spp. in poultry meat
nije evidentirano
Campylobacter spp.; poultry meat; campylobacteriosis; cross-contamination
nije evidentirano