Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Campylobacter spp. u mesu peradi (CROSBI ID 225260)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Levak, Stefani Campylobacter spp. u mesu peradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVII (2015), 558-565

Podaci o odgovornosti

Levak, Stefani

hrvatski

Campylobacter spp. u mesu peradi

Termotolerantne vrste bakterijskog roda Campylobacter (C. jejuni, C. coli, C. lari, C. upsaliensis) su najčešći uzročnici bolesti kampilobakterioze koja se prenosi hranom u razvijenim zemljama. Meso peradi, osobito svježe pileće meso, smatra se najznačajnijim izvorom infekcije za ljude. Križna kontaminacija je najznačajniji put prijenosa ovog uzročnika pa stoga prevencija predstavlja ključan način zaštite zdravlja ljudi. Širenje ove zoonoze se može spriječiti poštivanjem higijensko-sanitarnih mjera u uzgoju, transportu, klaoničkoj obradi, preradi proizvoda animalnog porijekla, plasmanu hrane na tražište i pripreme hrane u kućanstvima.

Campylobacter spp.; pileće meso; kampilobakterioza; križna kontaminacija

nije evidentirano

engleski

Campylobacter spp. in poultry meat

nije evidentirano

Campylobacter spp.; poultry meat; campylobacteriosis; cross-contamination

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XVII

2015.

558-565

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija