Učinak genotipa, okoline, razine dušika i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice (CROSBI ID 632668)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Lovrić, Ana ; Šarčević, Hrvoje
hrvatski
Učinak genotipa, okoline, razine dušika i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice
Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak genotipa (G), okoline (E), razine dušika (N) i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice. Provedeno je trogodišnje ispitivanje sa 19 genotipova ozime pšenice (Triticum aestivum L.) širokog raspona prinosa i kvalitete zrna, posijanih u osam okolina uz dvije primjenjene razine dušika: 80 kgN/ha i 180 kgN/ha. Analiza varijance provedena je kombinirano kroz gnojidbe i okoline. Za sva agronomska svojstva, izvori varijabilnosti G, E i N (osim N za masu 1000 zrna), bili su značajni. Signifikantnost interakcija GxE, GxN, NxE i GxNxE, a time i razina njihovog učinka na ekspresiju nekog svojstva, varirala je od svojstva do svojstva. Za prinos zrna, udio okoline u ukupnoj sumi kvadrata bio je za 3.5 puta veći od udjela genotipa (43.6% vs. 12.3%) i tri puta veći u odnosu na interakciju GxE. Kod svih indirektnih pokazatelja kvalitete, udio genotipa u ukupnoj sumi kvadrata bio je veći od udjela okoline i kretao se u rasponu od 25.2% (sadržaj proteina) do 67.8% (gluten indeks), osim za padajući broj na koji je najveći utjecaj imala okolina (37.7%). Kod svih farinografskih svojstva (osim za grupu kvalitete i razvoj tijesta), kao i za sva ekstenzografska svojstva, udio genotipa u ukupnoj sumi kvadrata bio je veći od udjela okoline, dušika i interakcije GxE. Rezultati provedenog istraživanja omogućuju nam bolji uvid u stabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja kvalitete ozime pšenice.
ozima pšenica ; dušik ; prinos ; kvaliteta ; reologija
nije evidentirano
engleski
Effect of genotyp, environment, nitrogen and their interaction on agronomic and quality traits of winter wheat
nije evidentirano
winter wheat ; nitrogen ; yield ; quality ; rheology
nije evidentirano
Podaci o prilogu
77-78.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-52-8
Podaci o skupu
51. hrvatski i 11.međunarodni simpozij agronoma
predavanje
15.02.2016-18.02.2016
Opatija, Hrvatska