Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak genotipa, okoline, razine dušika i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice (CROSBI ID 632668)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Lovrić, Ana ; Šarčević, Hrvoje Učinak genotipa, okoline, razine dušika i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 77-78

Podaci o odgovornosti

Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Lovrić, Ana ; Šarčević, Hrvoje

hrvatski

Učinak genotipa, okoline, razine dušika i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice

Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak genotipa (G), okoline (E), razine dušika (N) i njihovih interakcija na agronomska svojstva i svojstva kvalitete ozime pšenice. Provedeno je trogodišnje ispitivanje sa 19 genotipova ozime pšenice (Triticum aestivum L.) širokog raspona prinosa i kvalitete zrna, posijanih u osam okolina uz dvije primjenjene razine dušika: 80 kgN/ha i 180 kgN/ha. Analiza varijance provedena je kombinirano kroz gnojidbe i okoline. Za sva agronomska svojstva, izvori varijabilnosti G, E i N (osim N za masu 1000 zrna), bili su značajni. Signifikantnost interakcija GxE, GxN, NxE i GxNxE, a time i razina njihovog učinka na ekspresiju nekog svojstva, varirala je od svojstva do svojstva. Za prinos zrna, udio okoline u ukupnoj sumi kvadrata bio je za 3.5 puta veći od udjela genotipa (43.6% vs. 12.3%) i tri puta veći u odnosu na interakciju GxE. Kod svih indirektnih pokazatelja kvalitete, udio genotipa u ukupnoj sumi kvadrata bio je veći od udjela okoline i kretao se u rasponu od 25.2% (sadržaj proteina) do 67.8% (gluten indeks), osim za padajući broj na koji je najveći utjecaj imala okolina (37.7%). Kod svih farinografskih svojstva (osim za grupu kvalitete i razvoj tijesta), kao i za sva ekstenzografska svojstva, udio genotipa u ukupnoj sumi kvadrata bio je veći od udjela okoline, dušika i interakcije GxE. Rezultati provedenog istraživanja omogućuju nam bolji uvid u stabilnost agronomskih svojstava i pokazatelja kvalitete ozime pšenice.

ozima pšenica ; dušik ; prinos ; kvaliteta ; reologija

nije evidentirano

engleski

Effect of genotyp, environment, nitrogen and their interaction on agronomic and quality traits of winter wheat

nije evidentirano

winter wheat ; nitrogen ; yield ; quality ; rheology

nije evidentirano

Podaci o prilogu

77-78.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-7878-52-8

Podaci o skupu

51. hrvatski i 11.međunarodni simpozij agronoma

predavanje

15.02.2016-18.02.2016

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)