Hranjiva vrijednost i potrošačka prohvatljivost bračke skute (CROSBI ID 632707)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Rako, Ante ; Kalit, Samir ; Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Hranjiva vrijednost i potrošačka prohvatljivost bračke skute
Cilj istraživanja bio je utvrditi hranjivu vrijednost bračke skute te njenu prihvatljivost od strane potrošača izvan otoka Brača. Uzorci su prikupljani u kroz cijelu laktaciju ovaca na području Supetra i Pražnica u vremenskom razdoblju od početka veljače od sredine srpnja 2014 godine. Provedenim istraživanjem je utvrđeno da je 100 g bračke skute u prosjeku sadržavalo 38, 03 g suhe tvari, 24, 93 g mliječne masti, 9, 70 g proteina i 3, 70 g laktoze. Prosječna energetska vrijednost bračke skute iznosila je 1150, 00 kJ. Ukupna ocjena senzorskih svojstava bračke skute iznosila je 18, 25 - 19, 00 bodova što ukazuje na dobru prihvatljivost bračke skute od strane potrošača izvan otoka Brača.
skuta ; hranjiva vrijednost ; senzorska svojstva ; potrošačka prihvatljivost
Rad je dio znanstveno istraživačkog projekta "Tehnologija i kvaliteta bračke skute". Projekt je financiran od strane Splitsko dalmatinske županije, općina Nerežišća, Pučišća i Postira te udruge uzgajivača domaćih životinja "Vidova gora" iz Nerežišća.
engleski
Nutritive value and consumers' acceptance of brački albumin cheese
nije evidentirano
albumin cheese ; nutritive value ; sensory properties ; consumers’ acceptance
nije evidentirano
Podaci o prilogu
360-363.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
51. hrvatski i 11. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik radova = Proceedings
Pospišil, Milan ; Vnučec, Ivan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-7878-49-8
Podaci o skupu
Hrvatski simpozij agronoma (51 ; 2016) ; Međunarodni simpozij agronoma (11 ; 2016)
predavanje
15.02.2016-18.02.2016
Opatija, Hrvatska