Primjena akustične spektroskopije u analizi mlijeka i mliječnih proizvoda (CROSBI ID 401809)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Škrobo, Vinka
Marković, Berislav
Balić, Tomislav
hrvatski
Primjena akustične spektroskopije u analizi mlijeka i mliječnih proizvoda
Ultrazvučna atenuacijska spektroskopija (acoustic spectroscopy) je analitička metoda koja se služi ultrazvukom pri evaluaciji uzorka. Ovaj se rad odnosi na prednosti akustične spektroskopije pri određivanju mliječne masti u nepoznatim uzorcima pomoću akustičnog spektrometra DT-1200 (Dispersion Technology, Inc.). Akustična spektroskopija pruža jedinstvenu mogućnost karakterizacije koncentriranih koloidnih disperzija jer nema predhodne pripreme uzorka te se može koristiti za analizu koncentriranih i višefaznih sustava. Njezina primjenjivost demonstrirana je na procesima kao što su analize keramike, kozmetike i hrane.[10, 12] Istovremeno, to je nedestruktivna tehnika i zato je, u usporedbi s altrenativnim metodama, puno bolji izbor za analizu uzoraka u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda. Zbog činjenice da se signal za analizu može dobiti i za visoko koncentrirane disperzije ova metoda pruža mogućnost mjerenja u uvijetima istovjetnim onima u proizvodnji. Cilj ovog rada bio je istražiti prikladnost korištenja ove metode za određivanje mliječne masti u nepoznatim uzorcima svježeg mlijeka, te mlijeka i mliječnih proizvoda dobivenih od različitih proizvođača. Pokušalo se utvrditi da li korištenje akustične spektroskopije u industriji mlijeka omogućava brzu, jedinstvenu i jednostavnu analizu uzoraka koja bi se mogla koristiti za kontrolu kvalitete proizvoda. Rezultati istraživanja pokazali su da se ova metoda za sada može koristiti samo za određivanje količine mliječne masti u prerađenim proizvodima, ali ne i u uzorcima svježeg sirovog mlijeka.
ultrazvučna atenuacijska spektroskopija; mlijeko; mliječni proizvodi; mliječna mast; emulzija
nije evidentirano
engleski
Application of the acoustic spectroscopy in analysis of milk an milk products
nije evidentirano
ultrasonic attenuation spectroscopy; milk; milk products; milk fat; emulsion
nije evidentirano
Podaci o izdanju
69
20.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek