Utjecaj granice odjeljivanja srednjeg toka destilata na kakvoću rakije od šljive cv Elena (CROSBI ID 401810)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Baranović, Marko
Tupajić, Pavica
hrvatski
Utjecaj granice odjeljivanja srednjeg toka destilata na kakvoću rakije od šljive cv Elena
Istraživan je utjecaj granice odjeljivanja srednjeg toka destilata na kemijski sastav i senzorna svojstva rakija proizvedenih od šljive (Prunus domestica) kultivara Elena berbe 2006. godine s područja Zagreba. Odijeljivanje srednjeg od zadnjeg toka destilata dobivenog u drugoj destilaciji provedeno je u dvije varijante: (A) odijeljivanje na 50 % vol. alkohola i (B) odjeljivanje na 40 % vol. alkohola. Analizirane su koncentracije alkohola, metanola, ukupnih hlapivih estera, etil-acetata, viših alkohola (n-propanola, izobutanola i izoamilnog alkohola) te ukupna kiselost destilata i rakija. Među usporednim rakijama utvrđene su značajne razlike (p<0, 05) u koncentracijama ukupne kiselosti. Prema senzornoj ocjeni ispitivane su šljivovice bile prosječne do dobre kakvoće.
šljivovica; metanol; viši alkoholi; ukupna kiselost
nije evidentirano
engleski
Effect of the time of the distillation cuts on the quality of the plum brandy made from cv Elena
nije evidentirano
plum brandy; methanol; higher alcohols; total acidity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
04.03.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb