Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta (CROSBI ID 401891)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gašpar, Ilijana Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta / Božanić, Rajka (mentor); Lisak Jakopović, Katarina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Gašpar, Ilijana

Božanić, Rajka

Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

Utjecaj sladila stevije na profil slatkoće i viskoznosti aromatiziranog jogurta

Stevia je prirodno sladilo bez kalorijske vrijendotsi, 200-300 puta slađe od saharoze, a dobiva se ekstrackcijom lišća biljke Stevia rebuadiana. U ovom radu je ispitivan arazlika u slatkoći aromatiziranog jogurta s dodatkom saharoze, stevie te saharoze i stevie, u tri različite koncentracije. Senzorska svojstva jogurta ocijenio je panel ranking testom i metodom ponderiranih bodova. Najslađi su bili jogurti s dodatkom saharoze, a najmanje slatki bili su jogurti s dodatkom stevie. Viskoznost proizvedenih jogurta određivana je reometrom. Jogurtima kojima je dodana samo saharoza prividna viskoznost bila ej manja u odnosu na ostale uzorke, što s eodrazilo na senzorsku ocjenu.

stevia ; saharoza ; aromatizirani jogurt ; senzorika ; visokoznost

nije evidentirano

engleski

Influence of sweetner stevia to sweetness profile and viscosity of flavoured yoghurt

nije evidentirano

stevia ; succrose ; flavoured yoghurt ; senosry analysis ; viscosity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

15.06.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija