Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri različitim temperaturama na kakvoću sirutke (CROSBI ID 401894)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zubčić, Sonja Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri različitim temperaturama na kakvoću sirutke / Božanić, Rajka (mentor); Jeličić, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Zubčić, Sonja

Božanić, Rajka

Jeličić, Irena

hrvatski

Utjecaj tretmana ultrazvuka snage 240W, 320W i 400W pri različitim temperaturama na kakvoću sirutke

Svrha ovog rada je ispitati utjecaj djelovanja ultrazvuka visokog intenziteta na mikrobiološku kvalitetu i senzorska svojstva nativne slatke sirutke. Uzorci sirutke su tretirani ultrazvukom nominalne snage 240W, 320W i 400W kroz 5, 6 i 8 minuta smaostalno te u kombinaciji s temperaturom od 35, 45 i 55 stupnjeva celzijusa. Korišten je ultrazvuk visokog intenziteta konstantne frekvencije 24 kHz te sonde promjera 7 mm. Mikrobiološka kvaliteta određivana je mjerenjem ukupnog broja bakterija, broja koliformnih bakterija te kvasaca i plijesni. Svi dobiveni rezutlalti su uspoređivani s rezultatima nativne netretirane sirutke te s uzorcima podvrgnutim visokoj kartkotrajnoj pasterizaciji (72 stupnja Celzija/15s) i niskuj dugotrajnoj pasterizaciji (65 stupnjeva/30 min). Rezultati su pokazali visoku djelotvornost ultrazvuka u kombinaciji s povišenom temperaturom na inaktivaciju mikroorganizama. Najznačajniji su rezultati postignuti ultrazvukom snage 400 w pri 55 stupnjeva Celzijusa. Svi uzorci tretirani ultrazvukom bili su senzorski bolje cijenjeni od netretirane i od pasterizirane sirutke. Najbolju senzorsku ocjenu postigla je sirutka tretirana ultrazvukom snage 320 w pri 45 stupnjeva.

ultrazvuk ; sirutka ; termoprozvučivanje ; kakvoća

nije evidentirano

engleski

Effects of ultrasound treatment power 240W, 320W and 400W at different temperatures on whey quality

nije evidentirano

ultrasonic ; whey ; thermosonication ; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

79

05.10.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija