UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE (CROSBI ID 401901)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Novoselec, Maja
Božanić, Rajka
Lisak, Katarina
hrvatski
UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE
Stevia je prirodno sladilo, bez kalorijske vrijednosti, 200-300 puta slađe od saharoze koje se dobiva ekstrakcijom lišća biljke Stevia rebaudiana. U ovom je radu ispitivana razlika u slatkoći aromatiziranog jogurta sa dodatkom saharoze, stevie te saharoze i stevie, u tri različite koncentracije (3 ; 4, 5 i 5%). Senzorska svojstva jogurta ocijenila je panel skupina ranking testom i metodom ponderiranih bodova nakon prvog i sedmog dana čuvanja. Najbolju senzorsku ocijenu postigli su jogurti sa dodatkom kombinacije saharoze i stevie u srednjoj koncentraciji (4, 5%). Nakon sedam dana hladnog čuvanja uzoraka jogurta došlo je do blagog smanjenja slatkoće u odnosu na prvi dan čuvanja. Viskoznost proizvedenih jogurta određivana je reometrom. Prividna viskoznost uzoraka kojima je dodana samo saharoza bila je podjednaka kao i prividna viskoznost uzoraka sa dodatkom stevie ili kombinacije saharoze i stevie.
stevia ; saharoza ; aromatizirani jogurt ; senzorika ; viskoznost
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF SWEETENER STEVIA TO SWEETNESS PROFILE OF STRAWBERRY FLAWORED YOGHURT
nije evidentirano
stevia ; sucrose ; flavored yoghurt ; sensory analysis ; viscosity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
31.01.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb