Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE (CROSBI ID 401901)

Ocjenski rad | diplomski rad

Novoselec, Maja UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE / Božanić, Rajka (mentor); Lisak, Katarina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Novoselec, Maja

Božanić, Rajka

Lisak, Katarina

hrvatski

UTJECAJ SLADILA STEVIE NA PROFIL SLATKOĆE AROMATIZIRANOG JOGURTA OD JAGODE

Stevia je prirodno sladilo, bez kalorijske vrijednosti, 200-300 puta slađe od saharoze koje se dobiva ekstrakcijom lišća biljke Stevia rebaudiana. U ovom je radu ispitivana razlika u slatkoći aromatiziranog jogurta sa dodatkom saharoze, stevie te saharoze i stevie, u tri različite koncentracije (3 ; 4, 5 i 5%). Senzorska svojstva jogurta ocijenila je panel skupina ranking testom i metodom ponderiranih bodova nakon prvog i sedmog dana čuvanja. Najbolju senzorsku ocijenu postigli su jogurti sa dodatkom kombinacije saharoze i stevie u srednjoj koncentraciji (4, 5%). Nakon sedam dana hladnog čuvanja uzoraka jogurta došlo je do blagog smanjenja slatkoće u odnosu na prvi dan čuvanja. Viskoznost proizvedenih jogurta određivana je reometrom. Prividna viskoznost uzoraka kojima je dodana samo saharoza bila je podjednaka kao i prividna viskoznost uzoraka sa dodatkom stevie ili kombinacije saharoze i stevie.

stevia ; saharoza ; aromatizirani jogurt ; senzorika ; viskoznost

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF SWEETENER STEVIA TO SWEETNESS PROFILE OF STRAWBERRY FLAWORED YOGHURT

nije evidentirano

stevia ; sucrose ; flavored yoghurt ; sensory analysis ; viscosity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

31.01.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija