Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fermentacija sirutke tretirane ultrazvukom prije i nakon inokulacije (CROSBI ID 401902)

Ocjenski rad | diplomski rad

Cimaš, Marina Fermentacija sirutke tretirane ultrazvukom prije i nakon inokulacije / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Cimaš, Marina

Božanić, Rajka

hrvatski

Fermentacija sirutke tretirane ultrazvukom prije i nakon inokulacije

U radu je proučavan utjecaj ultrazvuka na fermentaciju sirutke prije i nakon inokulacije. Uzorci sirutke predgrijani na 55°C tretirani su ultrazvukom amplitude 100, 90 i 80% u trajanju 8 i 6, 5 minuta. Na temelju redukcije broja mikroorganizama (u odnosu na pasterizaciju) i dobre senzorske ocjene, izabran je tretman ultrazvuka amplitude 80% kroz 8 minuta. Ovaj je uzorak sirutke, zajedno sa pasteriziranim uzorkom inokuliran jogurtnom kulturom. Utjecaj djelovanja ultrazvuka nakon inokulacije promatran je na pasteriziranim i inokuliranim uzorcima sirutke koji su ultrazvučno tretirani pri 15°C na amplitudama 80, 60 i 40% u trajanju 8 minuta. Nakon tretmana svi uzorci su inkubirani na 43°C do postizanja pH=4, 7-4, 6. Rezultati su pokazali da ultrazvuk visoke snage ima baktericidno djelovanje u rangu sa pasterizacijom, no senzorska svojstva tretirane sirutke su loša. Ultrazvuk nije utjecao na skraćivanje vremena fermentacije. Rast jogurtnih bakterija bio je nešto bolji u uzorku tretiranom ultrazvukom prije inokulacije. Utjecaj ultrazvuka na senzorska svojstva fermentirane sirutke izaziva negativne učinke.

ultrazvuk; sirutka; mikroorganizmi; fermentacija

nije evidentirano

engleski

Fermentation of whey treated with ultrasound before and after inoculation

nije evidentirano

ultrasound; whey; microorganisms; fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

15.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija