Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C (CROSBI ID 401936)

Ocjenski rad | diplomski rad

Abramović, Ivana OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C / Božanić, Rajka (mentor); Lisak, Katarina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Abramović, Ivana

Božanić, Rajka

Lisak, Katarina

hrvatski

OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C

Namjera ovog rada bila je ispitati utjecaj mikrofiltracije na poboljšanje bakteriološke kakvoće slatke sirutke. Ispitivanje se provodilo pri 40°C, pri tri različita transmembranska tlaka (0, 5, 1, i 1, 5 bar) i različitim iskorištenjima procesa kako bi se utvrdilo pri kojim uvjetima su dobiveni najbolji rezultati. Određeni su sastav i bakteriološka kakvoća nativne sirutke prije provedene mikrofiltracije. Učinkovitost procesa mikrofiltracije uspoređena je s učinkovitošću pasterizacije pri temperaturi 73°C u trajanju 20 sekundi. Najveća redukcija ukupnog broja mikroorganizama je iznosila 3, 6 log a ostvarena je pri tlaku 1, 5 bar i ulaznom protoku sirutke 70 Lh^(-1). Iskorištenje procesa pri ovim uvjetima iznosilo je 17%. Prosječna redukcija broja živih bakterija u pokusima iznosila je 99, 69%.

sirutka ; mikrofiltracija ; permeat ; retentat ; redukcija broja bakterija

nije evidentirano

engleski

PROCESS OPTIMIZATION OF WHEY MICROFILTRATION AT 40°C

nije evidentirano

whey ; microfiltration ; permeate ; retentate ; microorganisms reduction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

19.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija