OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C (CROSBI ID 401936)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Abramović, Ivana
Božanić, Rajka
Lisak, Katarina
hrvatski
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 40°C
Namjera ovog rada bila je ispitati utjecaj mikrofiltracije na poboljšanje bakteriološke kakvoće slatke sirutke. Ispitivanje se provodilo pri 40°C, pri tri različita transmembranska tlaka (0, 5, 1, i 1, 5 bar) i različitim iskorištenjima procesa kako bi se utvrdilo pri kojim uvjetima su dobiveni najbolji rezultati. Određeni su sastav i bakteriološka kakvoća nativne sirutke prije provedene mikrofiltracije. Učinkovitost procesa mikrofiltracije uspoređena je s učinkovitošću pasterizacije pri temperaturi 73°C u trajanju 20 sekundi. Najveća redukcija ukupnog broja mikroorganizama je iznosila 3, 6 log a ostvarena je pri tlaku 1, 5 bar i ulaznom protoku sirutke 70 Lh^(-1). Iskorištenje procesa pri ovim uvjetima iznosilo je 17%. Prosječna redukcija broja živih bakterija u pokusima iznosila je 99, 69%.
sirutka ; mikrofiltracija ; permeat ; retentat ; redukcija broja bakterija
nije evidentirano
engleski
PROCESS OPTIMIZATION OF WHEY MICROFILTRATION AT 40°C
nije evidentirano
whey ; microfiltration ; permeate ; retentate ; microorganisms reduction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
19.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb