Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C (CROSBI ID 401937)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šućurović, Marija OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C / Božanić, Rajka (mentor); Lisak Jakopović, Katarina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Šućurović, Marija

Božanić, Rajka

Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C

Cilj ovog rada bio je optimirati primjenu mikrofiltracije u obradi sirutke, a u svrhu osiguranja maksimalne mikrobiološke kvalitete. Istraživanje je provedeno pri temperaturi od 20°C prema zadanim parametrima u smislu određivanja optimalnog transmembranskog tlaka i iskorištenja procesa. Pri svakom pokusu mjeren je protok kroz membranu, a u svim izuzetim uzorcima određivan je ukupan broj mikroorganizama. Nadalje, učinkvotost procesa mikrofiltracije uspoređivana je s učinkovitošću pasterizacije pri temperaturi 73°C u trajanju 20 sekundi. Tako je najbolja redukcija ukupnog broja mikroorganizama (3, 8 log) postignuta pri ulaznom protoku 15 Lh(-1) i pri tranmembranskom tlaku 0, 5 bar što je bolje od reducike postignute patserizacijom (3, 2 log). Ustanovljeno je da se membranom veličine pora 0, 45 mikrometara može postići šrosječna redukcija ukupnog broja mikroorganizama oko 99, 86 %.

sirutka ; mikrofiltracija ; mikrobna redukcija ; protok sirutke ; procesni paramteri

nije evidentirano

engleski

PROCESS OPTIMIZATION OF WHEY MICROFILTRATION AT 20°C

nije evidentirano

microfiltration ; whey ; microbial reduction ; whey permeation ; process parameters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

19.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija