OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C (CROSBI ID 401937)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šućurović, Marija
Božanić, Rajka
Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
OPTIMIRANJE PROCESA MIKROFILTRACIJE SIRUTKE PRI TEMPERATURI 20°C
Cilj ovog rada bio je optimirati primjenu mikrofiltracije u obradi sirutke, a u svrhu osiguranja maksimalne mikrobiološke kvalitete. Istraživanje je provedeno pri temperaturi od 20°C prema zadanim parametrima u smislu određivanja optimalnog transmembranskog tlaka i iskorištenja procesa. Pri svakom pokusu mjeren je protok kroz membranu, a u svim izuzetim uzorcima određivan je ukupan broj mikroorganizama. Nadalje, učinkvotost procesa mikrofiltracije uspoređivana je s učinkovitošću pasterizacije pri temperaturi 73°C u trajanju 20 sekundi. Tako je najbolja redukcija ukupnog broja mikroorganizama (3, 8 log) postignuta pri ulaznom protoku 15 Lh(-1) i pri tranmembranskom tlaku 0, 5 bar što je bolje od reducike postignute patserizacijom (3, 2 log). Ustanovljeno je da se membranom veličine pora 0, 45 mikrometara može postići šrosječna redukcija ukupnog broja mikroorganizama oko 99, 86 %.
sirutka ; mikrofiltracija ; mikrobna redukcija ; protok sirutke ; procesni paramteri
nije evidentirano
engleski
PROCESS OPTIMIZATION OF WHEY MICROFILTRATION AT 20°C
nije evidentirano
microfiltration ; whey ; microbial reduction ; whey permeation ; process parameters
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
19.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb