Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C (CROSBI ID 401943)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Časek, Dražen
Božanić, Rajka
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C
Svrha ovoga rada bila je optimiranje procesa ultrafiltracije pri temperaturi od 25°C u smislu određivanja optimalnog transmembranskog tlaka i protoka ulazne sirutke kroz modul. Preliminarnim pokusom odabrane su dvije vrijednosti transmembranskog tlaka i ulaznog protoka od 0, 8 bara i 0, 6 L/min, odnosno 1, 2 bara i 1L/min. U daljnjim pokusima pri tim uvjetima ultrafiltrirana je sirutka i analiziran sastav dobivenih koncentrata. Niži protok i transmembranski tlak pokazali su se boljima jer je postignut faktor koncentriranja proteina od 5, 73, nasuprot 5, 17 pri višem protoku i transmmebranskom tlaku. Začepljivanje membrane je bilo značajno pri oba pokusa, a zabilježeno je nešto manje začepljenje pri blažim uvjetima filtracije. Udio ostalih komponenata u koncentratu (laktoze, masti, suhe tvari i mineralnih tvari) bio je podjednak pri oba procesna uvjeta.
ultrafiltracija ; sirutka ; proteini sirutke ; membrana ; faktor koncentriranja
nije evidentirano
engleski
OPTIMIZING OF THE WHEY ULTRAFILTRATION AT Temperature 25 °C
nije evidentirano
ultrafiltration ; whey ; whey proteins ; membrane ; concentration factor
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
12.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb