Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C (CROSBI ID 401943)

Ocjenski rad | diplomski rad

Časek, Dražen Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C / Božanić, Rajka (mentor); Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Časek, Dražen

Božanić, Rajka

Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

Optimiranje procesa ultrafiltracije sirutke pri temperaturi od 25°C

Svrha ovoga rada bila je optimiranje procesa ultrafiltracije pri temperaturi od 25°C u smislu određivanja optimalnog transmembranskog tlaka i protoka ulazne sirutke kroz modul. Preliminarnim pokusom odabrane su dvije vrijednosti transmembranskog tlaka i ulaznog protoka od 0, 8 bara i 0, 6 L/min, odnosno 1, 2 bara i 1L/min. U daljnjim pokusima pri tim uvjetima ultrafiltrirana je sirutka i analiziran sastav dobivenih koncentrata. Niži protok i transmembranski tlak pokazali su se boljima jer je postignut faktor koncentriranja proteina od 5, 73, nasuprot 5, 17 pri višem protoku i transmmebranskom tlaku. Začepljivanje membrane je bilo značajno pri oba pokusa, a zabilježeno je nešto manje začepljenje pri blažim uvjetima filtracije. Udio ostalih komponenata u koncentratu (laktoze, masti, suhe tvari i mineralnih tvari) bio je podjednak pri oba procesna uvjeta.

ultrafiltracija ; sirutka ; proteini sirutke ; membrana ; faktor koncentriranja

nije evidentirano

engleski

OPTIMIZING OF THE WHEY ULTRAFILTRATION AT Temperature 25 °C

nije evidentirano

ultrafiltration ; whey ; whey proteins ; membrane ; concentration factor

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

12.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija