Željezo kao funkcionalna komponenta hrane i njegova uloga za ljudsko zdravlje (CROSBI ID 632969)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Banjari, Ines
hrvatski
Željezo kao funkcionalna komponenta hrane i njegova uloga za ljudsko zdravlje
Unos željeza hranom je direktno povezan s energetskim unosom, a svakodnevna se prehrana sastoji upravo iz namirnica biljnog podrijetla (npr. žitarice) koje imaju nizak sadržaj željeza i/ili veliki broj prisutnih inhibitora apsorpcije željeza (npr. kod žitarica je to fitinska kiselina). Prehrambeni unos željeza je pod utjecajem brojnih faktora koji djeluju na njegovu bioraspoloživost pozitivno (npr. meso i proizvodi, vitamin C) ili pak negativno (npr. fitati, kalcij, tein, kofein). Unos željeza prehranom zajedno sa zalihama željeza u organizmu (u jetri) direktno utječe na homeostazu željeza u organizmu koja je vrlo delikatno regulirana, a potrebe za željezom se mijenjaju prema spolu i dobi a najveće su u trudnoći. Upravo je deficitaran unos željeza prehranom glavni razlog deficita željeza i anemije uslijed nedostatka željeza (sideropenija) koji su veliki javnozdravstveni problem diljem svijeta jer smanjuju radnu produktivnost, dovode do pojave umora i smanjuju koncentraciju, dovode do slabijeg rasta i napredovanja djece, te predstavljaju rizik za tijek trudnoće i poroda. Deficit željeza je učestaliji od anemije što ukazuje na stupnjevito očitovanje ovog poremećaja. Potreba za željezom u trudnoći drastično raste i nesrazmjerna je s istovremenim porastom u potrebi za energijom, što je i razlog zbog kojeg se uzimanje suplemenata u trudnoći preporučuje. Očitovanje deficita željeza i anemije u trudnoći su povezani s prijevremenim porodom, porodom djeteta male porođajne mase i porodom carskim rezom, a što se može očitovati i kroz kasniji rast i razvoj djece koja imaju povećanu tendenciju k deficitu željeza i anemiji. Postoji cijeli niz pozitivnih primjera u svijetu kako je obogaćivanje namirnica željezom dovelo do značajnog pada prevalencije deficita željeza i/ili anemije. Stoga bi razvoj novih, funkcionalnih proizvoda s boljom bioraspoloživosti željeza bio jedan od mogućih strategija kojima bi prehrambena industrija mogla prodonjeti borbi protiv ovog velikog javnozdravstvenog problema.
bioraspoloživost željeza ; deficit željeza ; anemija uslijed deficita željeza ; trudnoća ; razvoj novih proizvoda ; funkcionalni proizvodi ; prehrambena industrija
nije evidentirano
engleski
Iron as functional component of food and its role in human health
nije evidentirano
iron bioavailability ; iron deficiency ; iron deficiency anaemia ; pregnancy ; new product development ; functional foods ; food industry
nije evidentirano
Podaci o prilogu
xx-xx.
2016.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
International course in the field of Food Safety and Nutrition
pozvano predavanje
25.01.2016-30.01.2016
Bitola, Sjeverna Makedonija