Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj učestalosti i vremena obroka na prehrambeni status učenika prvog razreda srednje škole u gradu Zagrebu (CROSBI ID 401944)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sila, Sara Utjecaj učestalosti i vremena obroka na prehrambeni status učenika prvog razreda srednje škole u gradu Zagrebu / Šatalić, Zvonimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Sila, Sara

Šatalić, Zvonimir

hrvatski

Utjecaj učestalosti i vremena obroka na prehrambeni status učenika prvog razreda srednje škole u gradu Zagrebu

Stil života igra važnu ulogu u nastanku pretilosti, a posljednja istraživanja pokazuju da bi vrijeme i učestalost obroka mogli biti važni faktori u njezinom nastanku. Pretpostavlja se da su kasni obroci i mala učestalost obroka povezani s dobitkom kilograma. U cilju procjene prehrambenih navika, s posebnim osvrtom na obrazac prehrane, u ovo je istraživanje bilo uključeno 794 učenika srednje škole u Zagrebu prosječne dobi 15, 6 godina. Veći unos energije u jutarnjim satima dovodi do nižeg ukupnog energetskog unosa kod djevojčica. Veći broj obroka povlači i veći unos energije kod oba spola. Učenici s više od 6 obroka/dan imaju niže vrijednosti indeksa tjelesne mase od učenika s manje od 4 obroka/dan. 22% učenika preskače zajutrak. Učenici koji preskaču zajutrak imaju niži ukupan dnevni energetski unos od učenika koji ne preskaču zajutrak.

vrijeme obroka ; učestalost obroka ; pretilost ; adolescenti ; zajutrak

nije evidentirano

engleski

Influence od food frequency and food timing on food status in first grade high school students in the city of Zagreb

nije evidentirano

food timing ; meal frequency ; obesity ; adolescents ; breakfast

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

25.02.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam