Utjecaj učestalosti i vremena obroka na prehrambeni status učenika prvog razreda srednje škole u gradu Zagrebu (CROSBI ID 401944)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sila, Sara
Šatalić, Zvonimir
hrvatski
Utjecaj učestalosti i vremena obroka na prehrambeni status učenika prvog razreda srednje škole u gradu Zagrebu
Stil života igra važnu ulogu u nastanku pretilosti, a posljednja istraživanja pokazuju da bi vrijeme i učestalost obroka mogli biti važni faktori u njezinom nastanku. Pretpostavlja se da su kasni obroci i mala učestalost obroka povezani s dobitkom kilograma. U cilju procjene prehrambenih navika, s posebnim osvrtom na obrazac prehrane, u ovo je istraživanje bilo uključeno 794 učenika srednje škole u Zagrebu prosječne dobi 15, 6 godina. Veći unos energije u jutarnjim satima dovodi do nižeg ukupnog energetskog unosa kod djevojčica. Veći broj obroka povlači i veći unos energije kod oba spola. Učenici s više od 6 obroka/dan imaju niže vrijednosti indeksa tjelesne mase od učenika s manje od 4 obroka/dan. 22% učenika preskače zajutrak. Učenici koji preskaču zajutrak imaju niži ukupan dnevni energetski unos od učenika koji ne preskaču zajutrak.
vrijeme obroka ; učestalost obroka ; pretilost ; adolescenti ; zajutrak
nije evidentirano
engleski
Influence od food frequency and food timing on food status in first grade high school students in the city of Zagreb
nije evidentirano
food timing ; meal frequency ; obesity ; adolescents ; breakfast
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
25.02.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb