OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI ZAKISELJENE REKONSTITUIRANE SIRUTKE (CROSBI ID 401947)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Oštarić, Antonija
Božanić, Rajka
Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI ZAKISELJENE REKONSTITUIRANE SIRUTKE
Svrha ovog rada bila je optimiranje recepture voćnog napitka na bazi zakiseljene rekonstituirane sirutke koji će imati trajnost minimalno petnaest dana i praćenje senzorskih, fizikalnih i mikrobioloških svojstava osam napitaka različite recepture. Sastojci napitaka su sirutka u prahu, voćni koncentrat (jabuka, višnja), aroma (borovnica, breskva, papaja), šećer, guar guma i vitamin C. Pripremljena su i pasterizirana četiri napitka s jabukom i četiri s višnjom. Analize su se provodile 0, 5, 10 i 15-og dana hladnog čuvanja napitaka. Napitci su zadržali mikrobiološku ispravnost i senzorsku kvalitetu, ali nastala je značajna količina taloga. Količina taloga povećava se tijekom vremena hladnog čuvanja napitaka. Nema značajne razlike u senzorskoj ocjeni napitaka s jabukom i napitaka s višnjom. Dodatkom arome breskve umjesto papaje u napitke s jabukom, poboljšana je senzorska kvaliteta. Nije došlo do gubitka na senzorskoj kvaliteti napitaka tijekom vremena čuvanja. Na osnovi rezultata senzorske analize odabrana su najbolja dva napitka kojima se određivala prihvatljivost. Oba napitka ocijenjena su prihvatljivima. Veća je prihvatljivost napitka s koncentratom jabuke.
napitak ; sirutka ; dodaci ; trajnost ; kvaliteta
nije evidentirano
engleski
OPTIMIZING FRUIT BEVERAGES BASED ON ACIDIFIED RECONSTITUTED WHEY
nije evidentirano
beverage ; whey ; excipients ; durability ; quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
20.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb