Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI ZAKISELJENE REKONSTITUIRANE SIRUTKE (CROSBI ID 401947)

Ocjenski rad | diplomski rad

Oštarić, Antonija OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI ZAKISELJENE REKONSTITUIRANE SIRUTKE / Božanić, Rajka (mentor); Lisak Jakopović, Katarina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Oštarić, Antonija

Božanić, Rajka

Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI ZAKISELJENE REKONSTITUIRANE SIRUTKE

Svrha ovog rada bila je optimiranje recepture voćnog napitka na bazi zakiseljene rekonstituirane sirutke koji će imati trajnost minimalno petnaest dana i praćenje senzorskih, fizikalnih i mikrobioloških svojstava osam napitaka različite recepture. Sastojci napitaka su sirutka u prahu, voćni koncentrat (jabuka, višnja), aroma (borovnica, breskva, papaja), šećer, guar guma i vitamin C. Pripremljena su i pasterizirana četiri napitka s jabukom i četiri s višnjom. Analize su se provodile 0, 5, 10 i 15-og dana hladnog čuvanja napitaka. Napitci su zadržali mikrobiološku ispravnost i senzorsku kvalitetu, ali nastala je značajna količina taloga. Količina taloga povećava se tijekom vremena hladnog čuvanja napitaka. Nema značajne razlike u senzorskoj ocjeni napitaka s jabukom i napitaka s višnjom. Dodatkom arome breskve umjesto papaje u napitke s jabukom, poboljšana je senzorska kvaliteta. Nije došlo do gubitka na senzorskoj kvaliteti napitaka tijekom vremena čuvanja. Na osnovi rezultata senzorske analize odabrana su najbolja dva napitka kojima se određivala prihvatljivost. Oba napitka ocijenjena su prihvatljivima. Veća je prihvatljivost napitka s koncentratom jabuke.

napitak ; sirutka ; dodaci ; trajnost ; kvaliteta

nije evidentirano

engleski

OPTIMIZING FRUIT BEVERAGES BASED ON ACIDIFIED RECONSTITUTED WHEY

nije evidentirano

beverage ; whey ; excipients ; durability ; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

20.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija