OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE (CROSBI ID 401950)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Samardžić, Anđela
Božanić, Rajka
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
OPTIMIRANJE VOĆNIH NAPITAKA NA BAZI SLATKE REKONSTITUIRANE SIRUTKE
Cilj ovog rada bio je pronalaženje optimalne recepture za razvoj napitaka na bazi slatke sirutke uz dodatak voćnog koncentrata i drugih pomoćnih tvari koja će imati za potrošača prihvatljiva senzorska svojstva. Osim sirutke i voćnog koncentrata napitci se sastoje od dodataka arome (borovnica, breskva, papaja), saharoze te hidrokoloida. Pratili su se parametri mikrobiološke kvalitete, senzorskih svojstava, pH i suha tvar napitaka, a naposljetku je određena prihvatljivost proizvoda. Od osam pripravljenih napitaka samo je jedan imao trajnost 15 dana. Senzorski i testom prihvatljivosti najboljim je ocijenjen napitak sa dodatkom koncentrata jabuke i aromom breskve. Ženska populacija je dala bolje ocjene napitcima te su većinom spremne izdvojiti 6-8 kn za takav proizvod, a senzorskom analizom općenito su napitci sa više dodanog voćnog koncentrata i saharoze dobivali bolje ocjene
sirutka ; napitci ; dodaci ; trajnost ; prihvatljivost
nije evidentirano
engleski
OPTIMIZING FRUIT BEVERAGES BASED ON SWEET RECONSTITUTED WHEY
nije evidentirano
whey ; beverages ; excipients ; durability ; acceptability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
20.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb