Određivanje trajnosti domaćeg vrhnja (CROSBI ID 401952)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Perica, Tomislav
Božanić, Rajka
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
Određivanje trajnosti domaćeg vrhnja
Tradicionalno svježe vrhnje proizvodi s eobiranjem spontano femrentiranog, termički neobrađenog mlijeka. Ovakav proizvod prodaje se isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku kvalitetu traicionalnog kisleog sirovog vrhnja kroz jedan, tri i šest dana čuvanja u svrhu određivanja roka trajanja. Analizirano je dvanaest uzroaka vrhnja s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Zagreba. Tijekom čuvanja provedena je mikrobiološka i senzorska analiza, te određena pH vriejndost uzoraka. Dobiveni rezultati senzorske analize uveliek su varirali od uzorka do uzroka, a vrhnje je uglavnom bilo loše senzorske kvalitete. Rezultati mikrobiološke analize ukazuju na nezadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu domaćeg kisleog vrhnja i navode na zaključak da je trajnost takvog proizvoda svega jedan dan.
svježe kiselo vrhnje ; mikrobiološka kvaliteta ; senzorske analize ; trajnost
nije evidentirano
engleski
Determination of durability of traditional sour cream
nije evidentirano
fresh sour cream ; microbiological quality ; sensory analysis ; durability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
21.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb