Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PROIZVODNJA SIRA I VRHNJA NA TRADICIONALNI NAČIN (CROSBI ID 401954)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mlakar, Nikolina PROIZVODNJA SIRA I VRHNJA NA TRADICIONALNI NAČIN / Božanić, Rajka (mentor); Lisak Jakopović, Katarina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Mlakar, Nikolina

Božanić, Rajka

Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

PROIZVODNJA SIRA I VRHNJA NA TRADICIONALNI NAČIN

Svježi sir i vrhnje na tradicionalan način proizvode se uglavnom u domaćinstvima i manjim seoskim gospodarstvima, a prodaju se isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti da li obiranje mlijeka centrifugalnim separatorom ima utjecaj na smanjenje broja mikroorganizama u svježem siru i vrhnju. Analizirani su svježi sir i vrhnje proizvedeni na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i u Laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda. Svim uzorcima određena je suha tvar, pepeo i mliječna mast te je tijekom šest dana hladnog čuvanja praćena mikrobiološka kvaliteta, senzorska svojstva i kiselost. Svi analizirani fizikalno-kemijski parametri su varirali između šarži. Rezultati mikrobiološke analize ukazuju da mikrobiološka kvaliteta svježeg sira i vrhnja nije prihvatljiva, no bez obzira na to svi uzorci su postigli razmjerno visoke senzorske ocjene. Na temelju mikrobiološke analize može se zaključiti da obiranje mlijeka separatorom nije utjecalo na smanjenje ukupnog broja mikroorganizama u svježem siru i vrhnju.

svježi sir ; vrhnje ; obiranje ; mikrobiološka analiza ; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

PRODUCTION OF CHEESE AND CREAM IN THE TRADITIONAL WAY

nije evidentirano

fresh cheese ; milk cream ; separation ; microbiology ; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

11.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija