PROIZVODNJA SIRA I VRHNJA NA TRADICIONALNI NAČIN (CROSBI ID 401954)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mlakar, Nikolina
Božanić, Rajka
Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
PROIZVODNJA SIRA I VRHNJA NA TRADICIONALNI NAČIN
Svježi sir i vrhnje na tradicionalan način proizvode se uglavnom u domaćinstvima i manjim seoskim gospodarstvima, a prodaju se isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti da li obiranje mlijeka centrifugalnim separatorom ima utjecaj na smanjenje broja mikroorganizama u svježem siru i vrhnju. Analizirani su svježi sir i vrhnje proizvedeni na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i u Laboratoriju za tehnologiju mlijeka i mliječnih proizvoda. Svim uzorcima određena je suha tvar, pepeo i mliječna mast te je tijekom šest dana hladnog čuvanja praćena mikrobiološka kvaliteta, senzorska svojstva i kiselost. Svi analizirani fizikalno-kemijski parametri su varirali između šarži. Rezultati mikrobiološke analize ukazuju da mikrobiološka kvaliteta svježeg sira i vrhnja nije prihvatljiva, no bez obzira na to svi uzorci su postigli razmjerno visoke senzorske ocjene. Na temelju mikrobiološke analize može se zaključiti da obiranje mlijeka separatorom nije utjecalo na smanjenje ukupnog broja mikroorganizama u svježem siru i vrhnju.
svježi sir ; vrhnje ; obiranje ; mikrobiološka analiza ; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
PRODUCTION OF CHEESE AND CREAM IN THE TRADITIONAL WAY
nije evidentirano
fresh cheese ; milk cream ; separation ; microbiology ; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
11.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb