Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira (CROSBI ID 401955)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sabljak, Vanja Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira / Božanić, Rajka (mentor); Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Sabljak, Vanja

Božanić, Rajka

Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira

Tradicionalni svježi sir je proizvod dobiven grušanjem termički neobrađenog mlijeka, koji s eprodaje isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku trajnost svježeg sira kako bi se ona mogla deklarirati na proizvodu. Analizirano je 12 uzoraka sireva s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Zagreba. Mikrobiološka i senzorska analiza sira te kiselost određivani su prvi, treći i šesti dan. Iako je kiselost sireva, kao i senzorska ocjena , bila relativno dobra i stabilna tijekom cijelog perioda čuvanja, rezultati mikrobiološke analize ukazuju na nezadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu sira te brzo kvarenje. Na temelju mikrobiološke analize može se zaključiti da je trajnost ovog sira svega jedan dan.

svježi sir ; mikrobiološka kvaliteta ; senzorska analiza ; trajnost

nije evidentirano

engleski

Determination of durability of traditional fresh cheese

nije evidentirano

fresh cheese ; microbiological quality ; sensory analysis ; durability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

11.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija