USPOREDBA MIKROBIOLOŠKE KVALITETE INDUSTRIJSKOG SLADOLEDA I SLADOLEDA U SLASTIČARNI (CROSBI ID 401959)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ramljak, Vanja
Božanić, Rajka
hrvatski
USPOREDBA MIKROBIOLOŠKE KVALITETE INDUSTRIJSKOG SLADOLEDA I SLADOLEDA U SLASTIČARNI
Svrha ispitivanja mlijeka i mliječnih proizvoda je dokazivanje njegove ispravnosti odnosno kvalitete. Stalna kontrola kakvoće sladoleda je jedan od načina zaštite ljudi od bolesti koje mogu uzrokovati patogeni mikroorganizmi u sladoledu. Svrha ovog rada je bila odrediti mikrobiološku ispravnost industrijskog sladoleda i sladoleda u slastičarni tijekom mjeseca svibnja 2014. godine. Od ukupno 20 uzoraka sladoleda u slastičarni, 11 (55%) su nezadovoljavajući, dok od 20 uzoraka industrijskog sladoleda samo jedan nije zadovoljivo postavljene kriterije. Niti u jednom od navedenih uzoraka nije pronađena bakterija Staphylococcus aureus. Istraživanje mikrobiološke ispravnosti sladoleda je provedeno prema propisima Zakona o hrani (NN 46/2007, NN 14/14) i Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13).
mikrobiološka ispravnost; mikroorganizmi; sladoled; zdravstvena ispravnost; higijena
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF MICROBIOLOGICAL QUALITY INDUSTRIAL ICE CREAM AND ICE CREAM IN CAKE SHOP
nije evidentirano
microorganisms; microbiological quality; human helth quality; hygiene; ice cream
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
11.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb