Korelacija količine laktoze i točke ledišta steriliziranog mlijeka tijekom hidrolize pri različitim temperaturama (CROSBI ID 401967)
Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kisić, Sandra
Božanić, Rajka
hrvatski
Korelacija količine laktoze i točke ledišta steriliziranog mlijeka tijekom hidrolize pri različitim temperaturama
Cilj rada je bio prikazati korelaciju količine razgrađene laktoze u steriliziranom mlijeku s točkom ledišta. Na taj način bis eprimjenom krioskopske metode mogla izbjeći kompleksna i skuplja spektrofotometrijska metoda određivanja laktoze u mlijeku. Primjena udjela laktoze pratila se spektrofotometrijskom metodom tijekom osam dana u uzorcima koji su čuvani na tri različite temperature (18C, 25C i 37C). Usporedno s tim u istim uzorcima se određivala i točka ledišta. Dobiveni rezultati su uspoređeni te su pokazali visoku korelaciju navedenih metoda. Metoda određivanja laktoze tičkom ledišta pokazala se točnom, preciznom i pogodnom za ovu vrstu analize. Prednosti ove metode su ekonomičnost, brzina i jednostavnost izvedbe.
korelacija; laktoza; spektrofotometrija; točka ledišta
nije evidentirano
engleski
Correlation of lactose and the freezing point of sterilized milk during hydrolysis at different temperatures
nije evidentirano
correlation; cryioscopy; lactose; spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
27.02.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb