Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima (CROSBI ID 401969)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mihaljević, Jelena
Božanić, Rajka
Barukčić, Irena
hrvatski
Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima
Mikotoksini su toksične tvari koje nastaju metabolizmom pojedinih plijesni. Aflatoksini su najpoznatija i najviše istraživana grupa toksina. U mlijeku i mliječnim proizvodima može se dokazati prisutnost aflatoksina M1 koji se izlučuje u mlijeko preko mliječnih žlijezda životinja koje su konzumirale hranu kontaminiranu aflatoksinom B1. U ovom radu ispitan je utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina u mliječnim proizvodima. Iz dobivenih rezultata proizlazi da je aflatoksin M1 relativno stabilan spoj na koji ne utječe postupak obiranja i pasterizacije. Najmanja koncentracija aflatoksina M1 izmjerena je u jogurtu, a najveća u svježem siru što se može objasniti sposobnošću vezanja aflatoksina M1 na kazein i povećanjem udjela suhe tvari.
kontaminacija ; aflatoksin M1 ; pasterizacija ; jogurt ; svježi sir
nije evidentirano
engleski
INFLUENCE OF TECHNOLOGICAL TREATMENT ON THE CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 IN MILK PRODUCTS
nije evidentirano
contamination ; aflatoxin M1 ; pasteurization ; yoghurt ; cottage cheese
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60
22.07.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb