Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima (CROSBI ID 401969)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mihaljević, Jelena Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima / Božanić, Rajka (mentor); Barukčić, Irena (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Mihaljević, Jelena

Božanić, Rajka

Barukčić, Irena

hrvatski

Utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina M1 u mliječnim proizvodima

Mikotoksini su toksične tvari koje nastaju metabolizmom pojedinih plijesni. Aflatoksini su najpoznatija i najviše istraživana grupa toksina. U mlijeku i mliječnim proizvodima može se dokazati prisutnost aflatoksina M1 koji se izlučuje u mlijeko preko mliječnih žlijezda životinja koje su konzumirale hranu kontaminiranu aflatoksinom B1. U ovom radu ispitan je utjecaj tehnološke obrade na koncentraciju aflatoksina u mliječnim proizvodima. Iz dobivenih rezultata proizlazi da je aflatoksin M1 relativno stabilan spoj na koji ne utječe postupak obiranja i pasterizacije. Najmanja koncentracija aflatoksina M1 izmjerena je u jogurtu, a najveća u svježem siru što se može objasniti sposobnošću vezanja aflatoksina M1 na kazein i povećanjem udjela suhe tvari.

kontaminacija ; aflatoksin M1 ; pasterizacija ; jogurt ; svježi sir

nije evidentirano

engleski

INFLUENCE OF TECHNOLOGICAL TREATMENT ON THE CONCENTRATION OF AFLATOXIN M1 IN MILK PRODUCTS

nije evidentirano

contamination ; aflatoxin M1 ; pasteurization ; yoghurt ; cottage cheese

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

22.07.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija