ANTIBIOTICI U MLIJEKU (CROSBI ID 401976)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bencek, Monika
Božanić, Rajka
Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
ANTIBIOTICI U MLIJEKU
Antibiotici su najčešće prisutne inhibitorne tvari u mlijeku. Oni prvenstveno negativno utječu na zdravlje ljudi, ali i na kvalitetu mlijeka, te otežavaju preradu mlijeka u mliječne proizvode. Najčešći uzrok prisutnosti antibiotičkih ostataka u mlijeku je posljedica liječenja mastitisa. S obzirom na različite bakterije, uzročnike mastitisa, postoje brojne skupine antibiotika koje imaju različito djelovanje. Gornja dopuštena granica antibiotičkih ostataka u mlijeku propisana je zakonom kako bi se zaštitili potrošači i smanjile štete u mljekarstvu. Zato su razvijene brojne metode kako bi se moglo sustavno provjeravati i dokazivati njihova prisutnost. U ovom radu korištena je metoda Twinsensor BT koja je pokazala da su svi uzorci mlijeka bili negativni na antibiotike te se može zaključit da je ono sigurno za konzumaciju.
antibiotici ; mlijeko ; testovi ; kontrola
nije evidentirano
engleski
ANTIBIOTICS IN MILK
nije evidentirano
antibiotics ; milk ; tests ; control
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
01.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb