Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANTIBIOTICI U MLIJEKU (CROSBI ID 401976)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bencek, Monika ANTIBIOTICI U MLIJEKU / Božanić, Rajka (mentor); Lisak Jakopović, Katarina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Bencek, Monika

Božanić, Rajka

Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

ANTIBIOTICI U MLIJEKU

Antibiotici su najčešće prisutne inhibitorne tvari u mlijeku. Oni prvenstveno negativno utječu na zdravlje ljudi, ali i na kvalitetu mlijeka, te otežavaju preradu mlijeka u mliječne proizvode. Najčešći uzrok prisutnosti antibiotičkih ostataka u mlijeku je posljedica liječenja mastitisa. S obzirom na različite bakterije, uzročnike mastitisa, postoje brojne skupine antibiotika koje imaju različito djelovanje. Gornja dopuštena granica antibiotičkih ostataka u mlijeku propisana je zakonom kako bi se zaštitili potrošači i smanjile štete u mljekarstvu. Zato su razvijene brojne metode kako bi se moglo sustavno provjeravati i dokazivati njihova prisutnost. U ovom radu korištena je metoda Twinsensor BT koja je pokazala da su svi uzorci mlijeka bili negativni na antibiotike te se može zaključit da je ono sigurno za konzumaciju.

antibiotici ; mlijeko ; testovi ; kontrola

nije evidentirano

engleski

ANTIBIOTICS IN MILK

nije evidentirano

antibiotics ; milk ; tests ; control

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

01.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija