Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku (CROSBI ID 401978)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Božićević, Nikolina Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku / Božanić, Rajka (mentor); Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Božićević, Nikolina

Božanić, Rajka

Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina

hrvatski

Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku

S obzirom da je udio suhe tvari jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću prehrambenog proizvoda njegovo određivanje mora biti brzo, točno i precizno. Standardna metoda određivanja suhe tvari sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz uzoraka evaporacijom te vaganjem uzorka prije i nakon sušenja što traje relativno dugo. Za brzo određivanje suhe tvari razvijene su brojne druge metode, od kojih je jedna indirekno određivanje suhe tvari računskim metodama koja je korištena u ovom istraživanju. Ova metoda je u prvom redu namjenjena određivanje suhe tvari u sirovom mlijeku. Cilj istraživanja bio je odrediti udio suhe tvari standardnom metodom sušenja i indirektnim računskim metodama u uzorcima pasteriziranog i steriliziranog mlijeka različitog proizvođača kupljenog u trgovinama. Izračunati parametri pokazali su značajne razlike između dviju korištenih metoda. Stoga se indirektna metoda ne može koristiti kao brža metoda za pasterizirana i sterilizirana mlijeka.

suha tvar ; toplinski obrađeno mlijeko ; direktno i indirektno određivanje ; gustoća mlijeka

nije evidentirano

engleski

Comparison of methods for determination of dry matter in the thermally processed milk

nije evidentirano

dry matter ; termally processed milk ; direct and indirect determination ; density of milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

13.07.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija