Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku (CROSBI ID 401978)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Božićević, Nikolina
Božanić, Rajka
Jeličić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
Usporedba metoda određivanja udjela suhe tvari u toplinski obrađenom mlijeku
S obzirom da je udio suhe tvari jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću prehrambenog proizvoda njegovo određivanje mora biti brzo, točno i precizno. Standardna metoda određivanja suhe tvari sušenjem do konstantne mase bazira se na uklanjanju vode iz uzoraka evaporacijom te vaganjem uzorka prije i nakon sušenja što traje relativno dugo. Za brzo određivanje suhe tvari razvijene su brojne druge metode, od kojih je jedna indirekno određivanje suhe tvari računskim metodama koja je korištena u ovom istraživanju. Ova metoda je u prvom redu namjenjena određivanje suhe tvari u sirovom mlijeku. Cilj istraživanja bio je odrediti udio suhe tvari standardnom metodom sušenja i indirektnim računskim metodama u uzorcima pasteriziranog i steriliziranog mlijeka različitog proizvođača kupljenog u trgovinama. Izračunati parametri pokazali su značajne razlike između dviju korištenih metoda. Stoga se indirektna metoda ne može koristiti kao brža metoda za pasterizirana i sterilizirana mlijeka.
suha tvar ; toplinski obrađeno mlijeko ; direktno i indirektno određivanje ; gustoća mlijeka
nije evidentirano
engleski
Comparison of methods for determination of dry matter in the thermally processed milk
nije evidentirano
dry matter ; termally processed milk ; direct and indirect determination ; density of milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
13.07.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb