Usporedba određivanja gustoće mlijeka piknometrom i laktodezitometrom (CROSBI ID 401980)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sokić, Viktorija
Božanić, Rajka
hrvatski
Usporedba određivanja gustoće mlijeka piknometrom i laktodezitometrom
Gustoća mlijeka predstavlja jedan od važnih parametara pri dokazivanju ispravnosti mlijeka. Referentna metoda određivanja gustoće mlijeka bazira se na vaganju piknometra s uzorcima mlijeka. Također, razvijena je i druga, indirektna metoda određivanja gustoće mlijeka pomoću laktodenzimetra. Određivanje gustoće mlijeka pomoću laktodenzimetra namijenjeno je određivanju gustoće sirovog mlijeka. Cilj ovog rada bio je utvrditi da li se indirektna metoda može koristiti kao zamjena za referentnu metodu. Izračunati parametri pokazali su značajne razlike između korištenih metoda. Stoga se indirektna metoda ne može koristiti kao zamjena za referentnu metodu.
gustoća mlijeka; laktodenzimetar; piknometar; sirovo i toplinski tretirano mlijeko; refrerentna i indirektna metoda
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF DETERMINATION THE DENSITY OF MILK BY PYCNOMETER AND AREOMETER
nije evidentirano
density of milk; areometer; pycnometer; raw and termally treated milk; refrence and inidirect method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
01.02.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb