Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica) (CROSBI ID 401984)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jurković, Petra
Božanić, Rajka
Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
Usporedba mlijeka kopitara (kobila i magarica) s mlijekom papkara (krava i bivolica)
Svjetska proizvodnja mlijeka najvećim dijelom se odnosi na mlijeko papkara, osobito krava. U današnje vrijeme sve je veća potražnja za mlijekom bogatijeg nutritivnog sadržaja. Tako mlijeko kopitara pridaje posebnu pažnju. U radu su obrađena fizikalna svojstva, kemijski sastav i mikrobiološka svojstava sirovog mlijeka kopitara i papkara. Kopitari su obuhvatili mlijeka kobile i magarice, a mlijeka krave i bivolice obuhvatili su papkari. Fizikalna svojstva uspoređena u radu su: kiselost (pH vrijednost i °SH), točka ledišta, gustoća, viskoznost. Uspoređeni kemijski sastav su udio vode i suhe tvari u mlijeku.. Mikrobiološka svojstva mlijeka koja ukazuju na higijensku kvalitetu su ukupan broj mikroorganizama i broj somatskih stanica. Mlijeko kobile i magarice ima manji udio proteina, masti i mineralnih tvari, bogatije je esencijalnim masnim kiselinama te ima povoljniji omjer kalcija i fosfora u odnosu na mlijeko krave i bivolice. Osim toga, mlijeko magarice i kobile je bjelije boje, ima nižu točku ledišta te je bolje higijenske kvalitete zbog manjeg broja somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama.
kopitari ; papkari ; kemijska svojstva ; fizikalna ; mikrobiološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Comparison of equine milk (mare and donkey) with milk ungulates (cows and buffaloes)
nije evidentirano
equine ; bovine ; chemical composition ; physical ; microbiological properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
15.06.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb