Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijska svojstva i stabilnost boje tijekom ubrzanog i normalnog starenja tamnih piva (CROSBI ID 402051)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Herceg, Filip Antioksidacijska svojstva i stabilnost boje tijekom ubrzanog i normalnog starenja tamnih piva / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Herceg, Filip

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Antioksidacijska svojstva i stabilnost boje tijekom ubrzanog i normalnog starenja tamnih piva

Pivo je piće dobiveno alkoholnom fermentacijom sladovine, većinom pripravljene samo od ječmenog slada, no mogu se dodati i neslađene žitarice, kao što su kukuruz, pšenica ili riža. Smatra se dobrim izborom polifenola kojima je izvorište u ječmenom sladu i hmelju. U ovom je radu određivan oksidacijski profil dva različita tipa hrvatskih tamnih piva podvrgnutih ubrzanom postupku starenja (6 dana pri 42 oC) i prirodnom starenju (4 mjeseca pri sobnoj temperaturi). U uzorcima su određivani udjel ukupnih polifenola, sposobnost vezanja slobodnih radikala (DPPH), redukcijska snaga i stabilnosti boje piva tijekom istraživanja. Rezultati ubrzanog starenja piva su pokazali da se nije dogodila promjena u udjelu ukupnih polifenola i antioksidacijskog kapaciteta. Piva koja su prirodno starila imala su smanjeni udjel polifenola, smanjenu reducirajuću snagu i antioksidacijski kapacitet. Za smanjenje moguće nestabilnosti boje piva preporučeno je skladištenje piva bez prisustva kisika pri niskim temperaturama.

tamno pivo; polifenoli; antioksidacijski kapacitet; starenje; skladištenje

nije evidentirano

engleski

Antioxidative properties and color stability in forced and naturally aged beers

nije evidentirano

Dark beer; polyphenols; antioxidant capacity; aging; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

15.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija