Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fermentacija rižinog, bademovog, kravljeg i lješnjakovog mlijeka nacijepljenih kefirnim zrncima (CROSBI ID 402053)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kristina Kožić Fermentacija rižinog, bademovog, kravljeg i lješnjakovog mlijeka nacijepljenih kefirnim zrncima / Beluhan, Sunčica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Kristina Kožić

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Fermentacija rižinog, bademovog, kravljeg i lješnjakovog mlijeka nacijepljenih kefirnim zrncima

Kefir je fementirani mliječni napitak dobiven djelovanjem združene kulture bakterija mliječne kiseline i kvasaca, simbiotički snažno povezanih u strukturu koja se naziva kefirna zrnca. Sastav kefira različit je ovisno o čimbenicima kao što su tip mlijeka i mikrobiološki sastav radne kulture (kefirna zrnca ili komercijalno dostupna starter kultura). Cilj ovog rada bio je odrediti učinkovitost kefirnih zrnaca kao inokuluma za pripravu kefira od različitih tipova mlijeka (rižinog, bademovog, kravljeg i lješnjakovog). Uzorci mlijeka su inokulirani s 1, 25 % kefirnih zrnaca i prirodno fermentirani pri 28 oC tijekom 21-og dana uzgoja. Uočeno je da su promjene pH vrijednosti bile povezane s simbiotskim metaboličkim aktivnostima bakterija i kvasaca, te linearni odnos prinosa biomase kefirnih zrnaca i povećanja koncentracije glukonske, mliječne i octene kiseline. Rižino, bademovo i lješnjakovo mlijeko mogu poslužiti kao hranjiva podloga za proizvodnju napitaka sličnih kefiru proizvenom na mlijeku.

fermentacija; kefirna zrnca; mliječni napitak; nastajanje organskih kiselina

nije evidentirano

engleski

FERMENTATION OF RICE, ALMOND, COW AND WALNUT MILKS INOCULATED WITH KEFIR GRAINS

nije evidentirano

Fermentation; kefir grains; milk beverage; organic acids formation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

15.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija