Izolacija i inhibicija tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.) (CROSBI ID 402818)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Žderić, Irena
Miloš, Mladen
Marasović, Maja
hrvatski
Izolacija i inhibicija tirozinaze iz šampinjona (Agaricus bisporus) i krumpira (Solanum tuberosum L.)
Cilj ovog rada bio je izolirati tirozinazu iz dva različita izvora (šampinjona i krumpira) te ispitati njegovu enzimsku aktivnost, a ujedno i inbicijska svojstva kojične kiseline, benzenboronične kiseline i 3-fluorobenzenboronične kiseline na enzim. Rezultati su pokazali da je kod gljiva, dodatak inhibitora kojične kiseline pokazao najveću inhibiciju. Benzenboronična kiselina je druga po redu po jačini inhibicije enzima, dok 3- fluorobenzenboronična kiselina pokazuje najslabiju inhibiciju. Kod krumpira je korištena samo kojična kiselina kao inhibitor, koja također dobro inhibira enzim, ali slabije nego kod gljiva. Kod inhibicije gljiva kojičnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te smanjenja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na akompeticijsku inhibiciju. Kod inhibicije benzenboroničnom kiselinom dolazi do povećanja vmax te povećanja KM s povećanjem koncentracije inhibitora. Kod inhibicije 3- fluorobenzenboroničnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te povećanja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na miješanu inhibiciju. Kod inhibicije krumpira kojičnom kiselinom dolazi do smanjenja vmax te smanjenja KM s povećanjem koncentracije inhibitora, što upućuje na akompeticijsku inhibiciju.
izolacija i inhibicija enzima; tirozinaza
nije evidentirano
engleski
Isolation and enzyme inhibition of tyrosinase from mushrooms (Agaricus bisporus) and from potatoes (Solanum tuberosum L.)
nije evidentirano
isolation and enzyme inhibition; tyrosinase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
23.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split