Utjecaj pektolitičkih enzima na polifenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost tijekom vinifikacije grožđa sorte "crljenak" (CROSBI ID 402867)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kulić, Igor
Skroza, Danijela
hrvatski
Utjecaj pektolitičkih enzima na polifenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost tijekom vinifikacije grožđa sorte "crljenak"
Počevši od davnih vremena pa do danas, kultura vina je općeprisutna i jako važna na području Europe. Počevši od starih Grka, koji su najviše zasluženi za europsku posvećenost vinu, pa sve do danas, vino je njegovano i razvijano s velikom pažnjom i ljubavlju. "Francuski paradoks" čini jako dobar uvod u temu antioksidacijske aktivnosti vina, te je naziv za fenomen manjeg postotka oboljenja Francuza od srčanih i kardiovaskularnih bolesti unatoč njihovoj ishrani, a što se pripisuje raznim učincima crnog vina. Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti udio fenola tijekom vinifikacije grožđa sorte Crljenak, te ispitati antioksidacijsku aktivnost uzoraka tijekom vinifikacije ovog vina primjenom dvije različite metode (FRAP i DPPH metoda). Jedan od zadataka rada je također bilo odrediti utjecaj različitih enzima na udio fenola i antioksidacijske aktivnosti tijekom vinifikacije grožđa sorte Crljenak.
Crljenak; ukupni fenoli; FRAP; DPPH
nije evidentirano
engleski
Influence of pectolitic enzymes on polyphenolic content and antioxidant activity of Crljenak grapes during the vinification process
nije evidentirano
Crljenak; total phenols; FRAP; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
30.10.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split