Kako očuvati unikate tradicionalnog sirarstva? (CROSBI ID 634319)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Tudor Kalit, Milna
hrvatski
Kako očuvati unikate tradicionalnog sirarstva?
U uvjetima industrijske proizvodnje hrane tradicijski proizvodi zauzimaju specifično mjesto u prehrani suvremenog čovjeka koji sve više brine o prirodi, podrijetlu, sigurnosti i nutritivnoj vrijednosti proizvoda. Tradicionalni sirevi se smatraju unikatima, zbog neuniformnog, intenzivnog i uzbudljivog okusa i arome, specifičnog sastava i izgleda, prije svega zbog ručnog rada, te korištenja sirovog mlijeka i prirodnog sirila. Međutim, između sigurnosti, autentičnosti i uzbudljivosti okusa i arome te opstojnosti tradicionalnih proizvoda javlja se sukob. Kako bi očuvali jedinstvene ruralne regije te tradicionalne proizvode i tradicijske vještine u procesima proizvodnje neka od rješenja su: edukacija proizvođača, kvaliteta mlijeka na razini primarne proizvodnje, primjena principa sigurnosti hrane, oznake kvalitete proizvoda.
tradicionalni sirevi; opstojnost; jedinstvenost; aroma
nije evidentirano
engleski
How to save unique traditional cheeses?
nije evidentirano
traditional cheeses; survival; unique; aroma;
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2016.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Festival znanosti 2016
pozvano predavanje
18.04.2016-24.04.2016
Split, Hrvatska