Količina kolesterola u maslacu (CROSBI ID 483532)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Cvrtila, Željka ; Njari, Bela ; Bažulić, Davorin ; Hadžiosmanović, Mirza ; Mioković, Branimir ; Kozačinski, Lidija ; Pranjić, Darinka
hrvatski
Količina kolesterola u maslacu
Kolesterol u organizmu služi kao ishodna sirovina za brojne druge steroide pa nije nevažna količina tog spoja u namirnicama. S druge strane, povišena razina kolesterola u krvi rizik je za potrošača i razlog njegovog limita u namirnicama životinjskog podrijetla. Rezultati istraživanja u ovom radu pokazuju da povećana količina mliječne masti ne utječe na povećanje kličine kolesterola u pojedinom uzorku maslaca. To je vidljivo i iz rezultata istraživanja prema kojima je prosječna količina mliječne masti u uzorcima maslaca podrijetlom iz seoskih domaćinstava bila 83, 9 g /100 g, a onog iz industrijske proizvodnje 85, 2 g /100 g. Prosječne količine kolesterola u spomenutim uzorcima bile su 227 mg /100 g odnosno 220 mg kolesterola u 100 g uzorka. Prema podacima iz literature, ti rezultati upućuju da je maslac doista namirnica s povećanom količinom kolesterola u odnosu na druge mliječne proizvode.
maslac; mliječna mast; kolesterol
nije evidentirano
engleski
Quantity of Cholesterol in Butter
nije evidentirano
butter; fat milk; cholesterol
nije evidentirano
Podaci o prilogu
153-158-x.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Balenović, Tomislav
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora
Podaci o skupu
Drugi hrvatski veterinarski kongres
poster
01.01.2000-01.01.2000
Cavtat, Hrvatska