Antioksidacijska aktivnost u brašnu rogača (Ceratonia siliqua L.) u ovisnosti o veličini usitnjenih čestica (CROSBI ID 636302)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Belščak Cvitanović, Ana ; Benković, Maja ; Bauman, Ingrid ; Srečec, Siniša ; Kremer, Dario
hrvatski
Antioksidacijska aktivnost u brašnu rogača (Ceratonia siliqua L.) u ovisnosti o veličini usitnjenih čestica
Rogač (Ceratonia siliqua L.) je vrlo važna sirovina u prehrambenoj industriji. Empirijska znanja o njegovoj nutritivnoj vrijednosti i antimikrobnim svojstva bila su poznata još u antičkoj Grčkoj i Perziji. Pulpa, ili mesnati dio mahne rogača upotrebljava se uglavnom za proizvodnju čokolade namijenjene prvenstveno potrošačima alergičnim na kakao, dok endosperm sjemenke rogača sadrži velike količine oligosaharida galaktomanana od kojeg se dobiva rogačeva guma (engl. carob gum, E410). U okviru istraživačkog projekta TEUCLIC HRZZ IP-11-2013-3304, provedene su analize udjela ukupnih polifenola, flavonoida, procijanida, tanina, ABTS i DPPH u prekrupi čitavih mahuna i integriranom brašnu rogača različitih frakcija čestica iz ekotipa rogača „Komižki rogač“ tijekom 2016. godine. Ustanovljeno je da udjel svih istraživanih grupa spojeva ovisi o dimenzijama usitnjenih čestica. Pri čemu je najveći udjel determiniran u najsitnijoj frakciji 0, 5 mm, a najmanji u prekrupi 1 mm.
rogač ; Ceratonia siliqua L. ; brašno rogača ; antioksidacijska aktivnost ; veličina čestica brašna
nije evidentirano
engleski
Antioxidant activity in carob flour (Ceratonia siliqua L.) in relation with size of flour particles
nije evidentirano
carob ; Ceratonia siliqua L. ; carob flour ; antioxidant acitivity ; size of flour particles
nije evidentirano
Podaci o prilogu
20-20.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Tušek Jurinjak, Ana ; Belščak Cvitanović, Ana
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6893-05-8
Podaci o skupu
Radionice u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)
pozvano predavanje
09.06.2016-10.06.2016
Zagreb, Hrvatska