Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekološka proizvodnja ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 229644)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Tomljanović, Marko, Mijolović, Iva Ekološka proizvodnja ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIV (2016), 3; 247-255

Podaci o odgovornosti

Tomljanović, Marko, Mijolović, Iva

hrvatski

Ekološka proizvodnja ovčjeg mesa u Republici Hrvatskoj

Ovčarstvo je grana stočarstva koja se bavi uzgojem ovaca i njihovim iskorištavanjem radi dobivanja vune, mlijeka i mesa, a pri čemu proizvodnja mesa predstavlja najvažniji segment. Na razini EU, potrošnja ovčjeg mesa (2, 1 kg/per capita) je veća od proizvodnje, što znači da EU mora zadovoljavati potrebe stanovništva uvozom iz ostalih članica te ostalih zemalja svijeta (posebno Novog zelanda i Argentine), poštujući pritom složenu zakonodavnu proceduru. Slična je situacija i u Republici Hrvatskoj, gdje je potrošnja (1, 6 kg/per capita) gotovo trostruko veća od proizvodnje i gdje se potrebe stanovništva također moraju zadovoljavati uvozom iz inozemstva. Punopravnim članstvom u EU, hrvatski ovčari su dobili mogućnost izvoza na Unutarnje tržište, a na kojem je kvalitetno i ekološki uzgojeno ovčje meso „tražena roba“. U svrhu ostvarivanja pozitivnih poslovnih rezultata i postizanja konkurentnosti hrvatski proizvođači moraju iskoristiti komparativne prednosti u proizvodnji ovčjeg mesa, unaprjediti sve segmente proizvodnje, stvoriti tehnološke temelje, pojačati promotivne aktivnosti, provesti postupak brandiranja (posebno paške, bračke i ličke janjetine) te na taj način svoj proizvod učiniti prepoznatljivim i poželjnim za zahtjevne kupce na europskom i globalnom tržištu.

EU ; ekološka proizvodnja ; ovčje meso ; Republika Hrvatska

nije evidentirano

engleski

Organic production of sheep meat in the Republic of Croatia

nije evidentirano

EU ; sheep meat ; Republic of Croatia ; self-sufficiency

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XVIV (3)

2016.

247-255

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Ekonomija

Poveznice