Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti (CROSBI ID 404868)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Turk, Martina Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti / Krpan, Marina (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Turk, Martina

Krpan, Marina

hrvatski

Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti

Potražnja za bezglutenskim proizvodima danas kontinuirano raste radi porasta broja osoba oboljelih od celijakije. Bezglutenski kruh prisutan na tržištu je uglavnom loše kvalitete i ima malu nutritivnu vrijednost. Cilj ovog rada je bio odrediti kemijski sastav, tj. udio vlage, pepela, proteina, masti i šećera u bezglutenskim kruhovima s i bez dodatka brašna žutog graška. Korištene su standarne metode za određivanje pojedinih sastojaka. Rezultati su pokazali da bezglutenski kruh s dodatkom brašna žutog graška sadrži veći udio proteina i mineralnih tvari, a manji udio šećera u odnosu na kruh bez njegovog dodatka. Upotreba tog istog brašna nije uzrokovala značajnu razliku u udjelu masti i vode među analiziranim kruhovima. Dodatak brašna žutog graška povećava prehrambenu vrijednost i poboljšava nutritivni sastav bezglutenskog kruha.

bezglutenski kruh; brašno žutog graška; celijakija

nije evidentirano

engleski

The determination of chemical structure of gluten- free bread with increased nutritional value

nije evidentirano

celiac disease; gluten-free bread; yellow pea flour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

11.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija