Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti (CROSBI ID 404868)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Turk, Martina
Krpan, Marina
hrvatski
Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti
Potražnja za bezglutenskim proizvodima danas kontinuirano raste radi porasta broja osoba oboljelih od celijakije. Bezglutenski kruh prisutan na tržištu je uglavnom loše kvalitete i ima malu nutritivnu vrijednost. Cilj ovog rada je bio odrediti kemijski sastav, tj. udio vlage, pepela, proteina, masti i šećera u bezglutenskim kruhovima s i bez dodatka brašna žutog graška. Korištene su standarne metode za određivanje pojedinih sastojaka. Rezultati su pokazali da bezglutenski kruh s dodatkom brašna žutog graška sadrži veći udio proteina i mineralnih tvari, a manji udio šećera u odnosu na kruh bez njegovog dodatka. Upotreba tog istog brašna nije uzrokovala značajnu razliku u udjelu masti i vode među analiziranim kruhovima. Dodatak brašna žutog graška povećava prehrambenu vrijednost i poboljšava nutritivni sastav bezglutenskog kruha.
bezglutenski kruh; brašno žutog graška; celijakija
nije evidentirano
engleski
The determination of chemical structure of gluten- free bread with increased nutritional value
nije evidentirano
celiac disease; gluten-free bread; yellow pea flour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
11.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb