Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrana kod cerebrovaskulnih bolesti (CROSBI ID 404869)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Zorčec, Ana-Marija Prehrana kod cerebrovaskulnih bolesti / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Zorčec, Ana-Marija

Banjari, Ines

hrvatski

Prehrana kod cerebrovaskulnih bolesti

Cerebrovaskularne bolesti spadaju u skupinu kardiovaskularnih bolesti koje danas predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u svijetu ljudi starijih od 60 godina te su peti uzročnik smrti među osobama od 15 do 59 godina starosti. U Hrvatskoj od ukupnog broja smrtnih slučajeva uzrokovanih cerebrovaskularnim bolestima oko 60 % otpada na moždani udar. Od svih cerebrovaskularnih bolesti moždani udar zauzima najznačajnije mjesto, a kao najznačajniji čimbenici rizika spominju se obiteljska povijest bolesti, starosna dob, stanje uhranjenosti, razina svakodnevne fizičke aktivnosti, pušenje i konzumacija alkohola, te prehrambene navike. Incidencija cerebrovaskularnih bolesti raste sa starenjem pa je upravo zbog demografske slike svjetske populacije primarni fokus stavljen upravo na prevenciju djelovanjem na čimbenike rizika na koje je moguće utjecati. Prvi korak u prevenciji i liječenju cerebrovaskularnih bolesti (i krvožilnih bolesti općenito) uključuje promjenu prehrane. Najistaknutiji aspekti na koje se usmjeravaju preventivne mjere su niska razina fizičke aktivnosti i loše prehrambene navike. Visok unos masnoća (posebno zasićenih i trans masti), visok unos soli i jednostavnih ugljikohidrata treba zamijeniti mediteranskom prehranom u kojoj su zastupljeni riba, maslinovo ulje, cjelovite žitarice, povrće i voće, umjerenoj konzumaciji crnog vina te fizičkoj aktivnosti kojom se potiče cirkulacija i održava tonus krvnih žila. Primjenom režima pravilne prehrane i zdravog načina života, moždani udar se može izbjeći čak i ako osoba ima povećani rizik za ovu bolest.

cerebrovaskularne bolesti ; rizični čimbenici ; preventivne mjere ; prehrana

nije evidentirano

engleski

Nutrition and cerebrovascular diseases

nije evidentirano

cerebrovascular diseases ; risk factors ; preventive measures ; diet

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

15.07.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija

Poveznice