Određivanje ukupnih polifenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti iz ekstrakata vinskih taloga dobivenih ekstrakcijom superkritičnim CO2 (CROSBI ID 638150)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bosiljkov, Tomislav ; Venskutonis, Rimantas ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko
hrvatski
Određivanje ukupnih polifenola i ukupne antioksidacijske aktivnosti iz ekstrakata vinskih taloga dobivenih ekstrakcijom superkritičnim CO2
Ekstrakcija iz “prehrambenog otpada“ sve je zanimljivija zbog vrlo visokog udjela bioaktivnih spojeva koji svojim antioksidacijskim djelovanjem imaju pozitivan utjecaj na zdravlje potrošača čime uvelike doprinose unaprjeđenju i stabilnosti prehrambenog lanca. Osim što se radi o relativno dostupnoj sirovini, karakterizirana je i velikom ekološkom prihvatljivošću. U ovom radu, ekstrakcija uzoraka vinskog taloga „Vranac“ i „Merlot“ provedena je pomoću uređaja „SFT – 110“ superkritičnim CO2 pri vrijednostima tlaka od (6530 psi – 450 bar i 3265 psi – 225 bar). Volumen analiziranog uzorka iznosio je između 20 – 30 g u ovisnosti o omjeru njegove voluminoznosti i volumena cilindra u kojemu se odvijao proces. Vrijeme zadržavanja CO2 unutar radnog cilindra iznosilo je 10 minuta. Nakon zadržavanja protok CO2 reguliran je statičkim – dinamičkim ventilom i iznosio je 2 Lh-1 za ukupno vrijeme ekstrakcije kod oba vinska taloga (120 minuta). Pet ciklusa ekstrakcije (maksimalno 100 g uzorka) rezultiralo je prinosom od 0, 72 – 0, 79 % ekstrakta. Sukladno očekivanome izraženije razlike i bolji prinosi ekstrakata dobiveni su pri višim vrijednostima tlakova od 6530 psi – 450 bar. Vrijeme ekstrakcije od 120 minuta smatra se optimalnim jer je omjer prinosa ekstrakta u odnosu na utrošenu energiju prihvatljiv. Ekstrakti su analizirani spektrofotometrijski gdje je određena Ukupna antioksidacijska aktivnost DPPH metodom i Ukupni polifenoli. Rezultati su izraženi pomoću: DPPH: [µmol Trolox ekv./g ekstrakta], Ukupni polifenoli: [mg GAE/g ekstrakta]. Izraženiju i statistički značajnu ukupnu antioksidacijsku aktivnost pokazali su uzorci “Vranac” (36, 26 ± 3, 57) u odnosu na “Merlot” (16, 56 ± 1, 6). Statistički značajnu razliku (ANOVA ; p>0, 05) ne pokazuju izmjerene vrijednosti ukupnih polifenola koji za „Vranac“ iznose (5, 50 ± 0, 13) i “Merlot” (3, 25 ± 0, 19).
ekstrakcija superkritičnim CO2; vinski talog; antioksidacijska aktivnost; ukupni polifenoli
nije evidentirano
engleski
Determination of total phenols and total antioxidant activity from wine lees extracts obtained with supercritical CO2 extraction
nije evidentirano
supercritical CO2 extraction; wine lees; antioxidant activity; total polyphenols
nije evidentirano
Podaci o prilogu
24-x.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Knjiga sažetaka za radionicu u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"
Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Tušek Jurinjak, Ana ; Belščak Cvitanović, Ana
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6893-05-8
Podaci o skupu
Radionica u sklopu projekta: „Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)“
poster
09.06.2016-10.06.2016
Zagreb, Hrvatska