Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae (CROSBI ID 405351)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Barbarić, Martina
Blagović, Branka ; Čanadi Jurešić Gordana
hrvatski
Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces cerevisiae je eukariotski organizam poznat pod nazivom pivski ili pekarski kvasac. Čovječanstvu je poznat od davnina kroz proizvodnju kruha, piva i vina. Danas se zna da je njegov potencijal mnogo veći. Zbog poznatog genoma i jednostavnog uzgoja postaje vodeći modelni eukariotski organizam u različitim područjima znanstvenih istraživanja. Cilj završnog rada bio je ispitati utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae. Imidakloprid je sistemski insekticid iz skupine neonikotinoida koji djeluje na živčani sustav kao agonist nikotinskih acetilkolinskih receptora. Dugotrajna stimulacija receptora dovodi do prekida prijenosa živčanih impulsa, te do oštećenja živčanog sustava što završava smrtnim ishodom. Plinskom kromatografijom identificirane su masne kiseline u rasponu od C10 do C22. Nezasićene masne kiseline prevladavale su u svim uzorcima čineći više od 84 % masnih kiselina, među kojima su najzastupljenije bile oleinska (C18:1) i palmitoleinska (C16:1). Promjene u udjelu glavnih masnih kiselina u ovisnosti o koncentraciji imidakloprida vrlo su male. U kvascima tretiranim imidaklopridom u odnosu na kontrolnu skupinu uočen je blagi pad koncentracije zasićenih, odnosno porast koncentracije nezasićenih masnih kiselina. U svim uzorcima povećan je udio C18-kiselina (pogotovo C18:1) na račun C16-kiselina. Najveće razlike određene su u uzorku inkubiranom sa 150 μg/mL imidakloprida koje su se posebno očitovale u porastu udjela C18:1 na račun C16:0 i C16:1. Za pravilno tumačenje utvrđenih promjena trebalo bi više puta ponoviti napravljene pokuse i učiniti kompletnu analizu lipidnog sastava.
kvasac; Saccharomyces cerevisiae; masne kiseline; imidakloprid
Rad je napravljen u okviru projekta potpore Sveučilišta u Rijeci br. 813.10.1113
engleski
Effect of imidacloprid on the fatty acid composition of Saccharomyces cerevisiae yeast
nije evidentirano
yeast; Saccharomyces cerevisiae; fatty acids; imidacloprid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
16.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Medicinski fakultet u Rijeci
Rijeka