Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae (CROSBI ID 405351)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Barbarić, Martina Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae / Blagović, Branka ; Čanadi Jurešić Gordana (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2014

Podaci o odgovornosti

Barbarić, Martina

Blagović, Branka ; Čanadi Jurešić Gordana

hrvatski

Utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae

Saccharomyces cerevisiae je eukariotski organizam poznat pod nazivom pivski ili pekarski kvasac. Čovječanstvu je poznat od davnina kroz proizvodnju kruha, piva i vina. Danas se zna da je njegov potencijal mnogo veći. Zbog poznatog genoma i jednostavnog uzgoja postaje vodeći modelni eukariotski organizam u različitim područjima znanstvenih istraživanja. Cilj završnog rada bio je ispitati utjecaj imidakloprida na sastav masnih kiselina kvasca Saccharomyces cerevisiae. Imidakloprid je sistemski insekticid iz skupine neonikotinoida koji djeluje na živčani sustav kao agonist nikotinskih acetilkolinskih receptora. Dugotrajna stimulacija receptora dovodi do prekida prijenosa živčanih impulsa, te do oštećenja živčanog sustava što završava smrtnim ishodom. Plinskom kromatografijom identificirane su masne kiseline u rasponu od C10 do C22. Nezasićene masne kiseline prevladavale su u svim uzorcima čineći više od 84 % masnih kiselina, među kojima su najzastupljenije bile oleinska (C18:1) i palmitoleinska (C16:1). Promjene u udjelu glavnih masnih kiselina u ovisnosti o koncentraciji imidakloprida vrlo su male. U kvascima tretiranim imidaklopridom u odnosu na kontrolnu skupinu uočen je blagi pad koncentracije zasićenih, odnosno porast koncentracije nezasićenih masnih kiselina. U svim uzorcima povećan je udio C18-kiselina (pogotovo C18:1) na račun C16-kiselina. Najveće razlike određene su u uzorku inkubiranom sa 150 μg/mL imidakloprida koje su se posebno očitovale u porastu udjela C18:1 na račun C16:0 i C16:1. Za pravilno tumačenje utvrđenih promjena trebalo bi više puta ponoviti napravljene pokuse i učiniti kompletnu analizu lipidnog sastava.

kvasac; Saccharomyces cerevisiae; masne kiseline; imidakloprid

Rad je napravljen u okviru projekta potpore Sveučilišta u Rijeci br. 813.10.1113

engleski

Effect of imidacloprid on the fatty acid composition of Saccharomyces cerevisiae yeast

nije evidentirano

yeast; Saccharomyces cerevisiae; fatty acids; imidacloprid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

16.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Biotehnologija