crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 831554

Disertacija

Autor: Ivčević, Sanja
Naslov: Tipologija i kronologija rimske vojne opreme u doba principata na području između rijeka Krke i Cetine
( Typology and chronology of Roman military equipment from the Principate period in the area between the Krka and Cetina rivers )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Filozofski fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 18. 07.
Godina: 2016
Stranica: 493
Mentor: Sanader, Mirjana
Ključne riječi: rimska vojna oprema; oružje; zaštitna oprema; konjska oprema; osobna oprema; ostala oprema; principat; Tilurij; Salona; Andetrij; Podgrađe; Balina glavica; Prugovo; Čaporice
( Roman military equipment; weapons; protective equipment; equine equipment; personal equipment; other equipment; Tilurium; Salona; Andetrium; Podgrađe; Balina glavica; Prugovo; Čaporice )
Sažetak:
Prostor obrađen u okviru doktorskog rada obuhvaća međuriječje Krke i Cetine u razdoblju principata. Okosnicu rada čini tipološko-kronološka obrada rimske vojne opreme temeljem koje se dolazi do potvrde i dopune već poznatih činjenica izvedenih uglavnom iz povijesnih izvora i natpisa. Sustavnom obradom vojne opreme pojašnjavaju se međusobni odnosi vojnih i civilnih lokaliteta unutar regije, kao i odnos obrađene regije s ostalim dijelovima Rimskog Carstva. U radnji su obrađeni nalazi rimske vojne opreme prikupljeni iz više muzejskih institucija: Arheološki muzej u Splitu, Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej cetinske krajine u Sinju i Muzej triljskog kraja u Trilju. Ukupno je obrađeno 486 predmeta, od čega je 46 određeno kao oružje, zaštitnoj opremi pripada 39 predmeta, a konjskoj 89. Najbrojnija je skupina osobne opreme sa 283 obrađena nalaza, a kao ostala oprema obrađeno ih je ukupno 29. U poglavlju Tipološko – kronološka analiza predmeti su obrađeni u tipološkim skupinama bez obzira na lokalitet s kojeg potječu, te je fokus na postavljanju, uz namjenske i tipološke i vremenskih okvira nalaza. U Zaključnim razmatranjima smo usporedili zastupljenost rimske vojne opreme na pojedinim nalazištima, te izdvojili datacijske okvire materijala obzirom na lokalitet nalaza. Od ukupnog broja od 486 nalaza čak 476 pronađeno je na području Tilurija i Salone, a na svim ostalim lokalitetima 9. Od tog je broja najveći broj nalaza, ukupno pet, iz Andetrija, dva su pronađena u Podgrađu kod Podstrane u Poljicima, a s po jednim nalazom zastupljeni su Balina glavica kod Umljanovića, Čaporice kod Trilja i Prugovo koje se nalazi na cestovnom pravcu od Klisa prema Muću. Usporedba nalaza iz Tilurija i Salone pokazala je na oba lokaliteta najbolju zastupljenost materijala iz razdoblja 1. st., no za razliku od gotovo potpunog izostanka nalaza 2. i 3. st. u Tiluriju, u Saloni je tako datiran materijal zastupljen u tek nešto manjem broju od onog iz 1. st. U Tiluriju su potvrđeni nalazi iz kasnorepublikanskog/ranoaugustovskog doba čime je po prvi put u sloju potvrđena ta faza logora. Materijal tog vremena nije zabilježen na području Salone. U Andetriju je oprema zastupljena s pet predmeta datiranima u vrijeme od 1. do 3. st., u Prugovu, Čaporicama i Balinoj glavici nalazi pripadaju 1. st. U Podgrađu su pojasna kopča i privjesak datirana u 1. st., s tim da privjesak pripada tipu kakvi se javljaju i početkom 2. st.
Projekt / tema: 0130460
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Arheologija
Upisao u CROSBI: Sanja Ivčević (sanja.ivcevic@armus.hr), 6. Ruj. 2016. u 15:49 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4