Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija antocijana iz vinskog taloga sorte Merlot primjenom ultrazvuka visokog intenziteta (CROSBI ID 638754)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Dujmić, Filip ; Vidrih, Rajko ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Zlatić, Emil ; Ježek, Damir ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Brnčić, Mladen Ekstrakcija antocijana iz vinskog taloga sorte Merlot primjenom ultrazvuka visokog intenziteta // Knjiga sažetaka za radionicu u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)" / Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja et al. (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 25-x

Podaci o odgovornosti

Dujmić, Filip ; Vidrih, Rajko ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Zlatić, Emil ; Ježek, Damir ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Brnčić, Mladen

hrvatski

Ekstrakcija antocijana iz vinskog taloga sorte Merlot primjenom ultrazvuka visokog intenziteta

Vinski talog je nus proizvod koji nastaje kod proizvodnije vina. Prema definiciji europske komisije Council Regulation EEC regulation No. 337/79, talog nastao na dnu posude (bačve) koja sadrži vino, poslije fermentacije, za vrijeme skladištenja i drugih dozvoljenih procesa može se nazvati vinskim talogom. U našem radu vinski talog smatramo početnom sirovinom za ekstrakciju fenolnih spojeva preciznije antocijana. Istražen je utjecaj ultrazvukom potpomognute ekstrakcije (UPE) u odnosu na klasičnu ekstrakciju (KE) na količinu ekstrahiranih ukupnih antocijana, AOP određen DPPH metodom i antocijane monomere određene pH diferencijalnom metodom. Kao otapalo korišten je 50% etanol zakiseljen sa 1.5 % mravlje kiseline kako bi osigurali stabilnost antocijana. Definirani su uvjeti tretiranja ultrazvukom pri kojima su postignuta najbolja iskorištenje a ujedno je optimiziran i sam proces ekstrakcije pomoću programa Designe Expert 9.0.3.1.. Istraživanje je provedeno pri različitim vremenima ekstrakcije (2 ; 5, 5 ; 13, 5 ; 21, 5 ; i 25 min), primjenom različitih amplituda ultrazvučnih procesora (30% ; 38% ; 60% ; 82% i 90%) i punog ciklusa ultrazvučnog procesora nominalne snage 200W (UP200S) uz primjenu tri sonde različitog promjera (3 mm ; 14 mm i 40mm), pri temperaturi od 25°C. Ekstrakti su analizirani primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti primjenom DAD i MS/MS detektora pomoću kojeg su identificirani i kvantificirani antocijani prisutni u vinskom talogu sorte „Merlot“. Ukupna antioksidacijska aktivnost određena je spektrofotometrijski DPPH metodom, antocijani monomeri određeni su spektrofotometrijski pH diferencijalnom metodom. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da se primjenom ultrazvuka pri ekstrakciji iz taloga sorte Merlot mogu ostvariti značajno veći prinosi bioaktivnih tvari u ekstraktima. AOP određen DPPH metodom veći je u UPE uzorcima sorte Merlot od 31, 73 % do 55, 59 %, antocijani monomeri od 0, 47 % do 10, 88 %, a ukupnih antocijani od 25, 75 % do 45, 58 % (zbroj pojedinih antocijana identificiranih i kvantificiranih u talogu sorte merlot). Za dobivanje najvećih količina istraživanih bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga sorte Merlot najbolje je upotrijebiti sondu promjera 14 mm uz sljedeće uvjete UPE-a: primijenjena amplituda ultrazvučnog procesora u rasponu od 57, 73 % do 100 % i vrijeme ekstrakcije od 1003, 59 s do 1500 s.

ekstrakcija; ultrazvuk; vinski talog; antioksidacijska aktivnost; antocijani

nije evidentirano

engleski

Extraction of anthocyanins from wine lees of Merlot cultivar with high intensity ultrasound.

nije evidentirano

extraction; ultrasound; wine lees; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-x.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka za radionicu u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"

Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Tušek Jurinjak, Ana ; Belščak Cvitanović, Ana

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6893-05-8

Podaci o skupu

Radionica u sklopu projekta: „Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)“

poster

09.06.2016-10.06.2016

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija