Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter (CROSBI ID 231288)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Alagić, Davor ; Smajlović, Muhamed ; Članjak, Enida ; Čaklovica, Kenan ; Smajlović, Arnel ; Maksimović, Zinka ; Rifatbegović, Maid ; Tanković, Sanin ; Veljović, Elma ; Ljevaković- Musladin, Ivana Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 4; 335-341

Podaci o odgovornosti

Alagić, Davor ; Smajlović, Muhamed ; Članjak, Enida ; Čaklovica, Kenan ; Smajlović, Arnel ; Maksimović, Zinka ; Rifatbegović, Maid ; Tanković, Sanin ; Veljović, Elma ; Ljevaković- Musladin, Ivana

hrvatski

Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter

Alimentarna kampilobakterioza najčešće je prijavljivana zoonoza u Europskoj uniji (EU), predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i uzrokuje ogromne financijske gubitke (EFSA-ECDC, 2015.). Pileće meso jedan je od najvažnijih izvora uzročnika ove bolesti u globalnim okvirima. U radu je opisana kontaminacija brojlerskih jata i pilećeg mesa bakterijama roda Campylobacter u Bosni i Hercegovini (BiH). Cilj rada bio je istražiti učestalost kontaminacije pilećih trupova uzorkovanih na liniji klanja nakon faze evisceracije kampilobakterija­ma. Pileći trupovi i jetra (n=84) uzorkovani su jednom mjesečno tijekom godine dana u jednoj od najsuvremenijih klaonica brojlera u BiH. S ciljem izolacije bakterija Campylobacter spp. iz svakog trupa u laboratoriju je uzet uzorak grudne musklulature, bris visceralne šupljine, kao i uzorak jetre (n=252). Onečišćenje kampilobakterijama utvrđeno je u 27, 4 % (23/84) pilećih trupova, i to najčešće u pilećim prsima (19, 0 %), nešto manje u visceralnoj šupljini (15, 5 %), a najmanje u uzorcima pileće jetre (9, 5 %). Ukupno, bakterije Campylobacter spp. izolirane su iz 37 uzoraka. Izrazita predominacija ustanovljena je za Campylobacter jejuni (91, 9 %), dok je Campylobacter coli bila neznatno zastupljena (8, 1 %). Rezultati ovog istraživanja podcrtavaju značaj pilećeg mesa kao potencijalnog izvora alimentarne kampilobakterioze i sugeriraju obveznu mikrobiološku kontrolu onečišćenja pilećeg mesa s bakterijama roda Campylobacter u BiH.

Campylobacter spp.; C. jejuni; C. coli; pileće meso; Bosna i Hercegovina

nije evidentirano

engleski

Frequency of Campylobacter contamination in poultry in Bosnia and Hercegovina

nije evidentirano

Campylobacter spp.; C. jejuni; C. coli; poultry; Bosna i Hercegovina

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XVIII (4)

2016.

335-341

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija