Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća (CROSBI ID 405852)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Čelina, Kristian Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća / Voća, Sandra (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Čelina, Kristian

Voća, Sandra

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća

Sušenje u prehrambenoj industriji se provodi uporabom toplinske energije, što značajno poskupljuje proizvodnju te podiže cijenu krajnjeg proizvoda. Kako bi se postigla što veća kvaliteta suhog proizvoda u smislu izgleda, teksture i nutritivnih svojstava potrebni su novi načini obrade sirovine. Stoga se prije procesa sušenja uvode različiti predtretmani kojima se skraćuje sam proces i istovremeno poboljšava kvaliteta osušenog proizvoda. Korištenjem predtretmana ultrazvukom potrebno je manje vremena za sušenje proizvoda što dovodi do značajnih ušteda u proizvodnji. Također pospješuje prijenos topline, a uz sušenje primjenjuje se i u nizu drugih prehrambeno-tehnoloških operacija poput sterilizacije, ekstrakcije, odzračivanja, emulgiranja, filtriranja, pojačavanja oksidacije i drugih. Cilj ovog rada je istražiti mogućnosti upotrebe ultrazvuka visokog intenziteta kao predtretmana u sušenju voća i povrća te procijeniti pozitivne učinke primjene. Kroz rad je prikazano na koji način ultrazvuk djeluje na svojstva tretiranih proizvoda uz primjere provedenih eksperimenata.

predtretman; ultrazvuk visoke snage; sušenje; voće; povrće

nije evidentirano

engleski

The use of ultrasound as a pretreatment the drying of fruits and vegetables

nije evidentirano

pretreatment; high intensity ultrasound; drying; fruit; vegetables

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

21.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)