Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća (CROSBI ID 405852)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čelina, Kristian
Voća, Sandra
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Upotreba ultrazvuka kao predtretmana u sušenju voća i povrća
Sušenje u prehrambenoj industriji se provodi uporabom toplinske energije, što značajno poskupljuje proizvodnju te podiže cijenu krajnjeg proizvoda. Kako bi se postigla što veća kvaliteta suhog proizvoda u smislu izgleda, teksture i nutritivnih svojstava potrebni su novi načini obrade sirovine. Stoga se prije procesa sušenja uvode različiti predtretmani kojima se skraćuje sam proces i istovremeno poboljšava kvaliteta osušenog proizvoda. Korištenjem predtretmana ultrazvukom potrebno je manje vremena za sušenje proizvoda što dovodi do značajnih ušteda u proizvodnji. Također pospješuje prijenos topline, a uz sušenje primjenjuje se i u nizu drugih prehrambeno-tehnoloških operacija poput sterilizacije, ekstrakcije, odzračivanja, emulgiranja, filtriranja, pojačavanja oksidacije i drugih. Cilj ovog rada je istražiti mogućnosti upotrebe ultrazvuka visokog intenziteta kao predtretmana u sušenju voća i povrća te procijeniti pozitivne učinke primjene. Kroz rad je prikazano na koji način ultrazvuk djeluje na svojstva tretiranih proizvoda uz primjere provedenih eksperimenata.
predtretman; ultrazvuk visoke snage; sušenje; voće; povrće
nije evidentirano
engleski
The use of ultrasound as a pretreatment the drying of fruits and vegetables
nije evidentirano
pretreatment; high intensity ultrasound; drying; fruit; vegetables
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
21.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb