Utjecaj enkapsulacije ciklodekstrinima na udio polifenola u ekstraktu komine masline (CROSBI ID 405880)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Koščica, Petra
Vitali Čepo, Dubravka
hrvatski
Utjecaj enkapsulacije ciklodekstrinima na udio polifenola u ekstraktu komine masline
Plod masline (Olea europaea L.) je izvor prirodnih bioaktivnih spojeva fenolnog tipa međutim ekstrakcijom ulja samo 2 % polifenola iz ploda prelazi u uljnu fazu, dok najveći dio (98%) zaostaje u komini. Obzirom na širok spektar njihovih bioloških učinaka i sve veću primjenu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, raste potreba za razvojem učinkovitih postupaka njihove ekstrakcije iz širokodostupne komine masline te formulacijom stabilnih i kvalitetnih suhih ekstrakata. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj enkapsulacije ciklodekstrinima na udio polifenola u ekstraktu komine masline. U tu su svrhu korišteni beta-ciklodekstrin (BCD) i gama-ciklodekstrin (YCD), hidroksipropil beta- ciklodekstrin (HPBCD) i metil beta- ciklodekstrin (MetBCD) različitih koncentracijskih razina (8g/L ili 16 g/L otapala) tijekom ultrazvučne ekstrakcije i sušenja smrzavanjem. Udio oleuropeina (OLE), hidroksitirosola (HTS) i tirosola (TS) u dobivenim ekstraktima određen je RP HPLC-DAD analizom. Istraženi ciklodekstrini pokazali su pozitivan utjecaj na organoleptička svojstva pripremljenih ekstrakata. Znatno povećani prinosi OLE određeni su u ekstraktima pripremljenim uz BCD (8g/L) te YCD (8g/L i 16 g/L). Suprotno tome, prinosi tirosola, neovisno o vrsti i koncentraciji ekscipijensa, smanjeni su za oko 30 %. Iako je utjecaj ekscipijensa na prinos HTS bio negativan, BCD (8g/L) i YCD (8g/L) minimalno su smanjili njihove prinose. Dobiveni rezultati ukazuju kako enkapsulacija OLE u BCD i YCD može pridonijeti povećanoj topljivosti OLE u ekstrakcijskom sredstvu, kao i pokazati protektivne učinke tijekom ekstrakcije i sušenja smrzavanjem.
komina masline ; ultrazvučna ekstrakcija ; polifenoli ; ciklodekstrini
diplomski rad
engleski
Impact of cyclodextrin encapsulation on phenolic content of olive pomace extract
nije evidentirano
Olive pomace ; ultrasound assisted extraction ; polyphenols ; cyclodextrin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
28.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb, Hrvatska