Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj enkapsulacije ciklodekstrinima na udio polifenola u ekstraktu komine masline (CROSBI ID 405880)

Ocjenski rad | diplomski rad

Koščica, Petra Utjecaj enkapsulacije ciklodekstrinima na udio polifenola u ekstraktu komine masline / Vitali Čepo, Dubravka (mentor); Zagreb, Hrvatska, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Koščica, Petra

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Utjecaj enkapsulacije ciklodekstrinima na udio polifenola u ekstraktu komine masline

Plod masline (Olea europaea L.) je izvor prirodnih bioaktivnih spojeva fenolnog tipa međutim ekstrakcijom ulja samo 2 % polifenola iz ploda prelazi u uljnu fazu, dok najveći dio (98%) zaostaje u komini. Obzirom na širok spektar njihovih bioloških učinaka i sve veću primjenu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji, raste potreba za razvojem učinkovitih postupaka njihove ekstrakcije iz širokodostupne komine masline te formulacijom stabilnih i kvalitetnih suhih ekstrakata. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj enkapsulacije ciklodekstrinima na udio polifenola u ekstraktu komine masline. U tu su svrhu korišteni beta-ciklodekstrin (BCD) i gama-ciklodekstrin (YCD), hidroksipropil beta- ciklodekstrin (HPBCD) i metil beta- ciklodekstrin (MetBCD) različitih koncentracijskih razina (8g/L ili 16 g/L otapala) tijekom ultrazvučne ekstrakcije i sušenja smrzavanjem. Udio oleuropeina (OLE), hidroksitirosola (HTS) i tirosola (TS) u dobivenim ekstraktima određen je RP HPLC-DAD analizom. Istraženi ciklodekstrini pokazali su pozitivan utjecaj na organoleptička svojstva pripremljenih ekstrakata. Znatno povećani prinosi OLE određeni su u ekstraktima pripremljenim uz BCD (8g/L) te YCD (8g/L i 16 g/L). Suprotno tome, prinosi tirosola, neovisno o vrsti i koncentraciji ekscipijensa, smanjeni su za oko 30 %. Iako je utjecaj ekscipijensa na prinos HTS bio negativan, BCD (8g/L) i YCD (8g/L) minimalno su smanjili njihove prinose. Dobiveni rezultati ukazuju kako enkapsulacija OLE u BCD i YCD može pridonijeti povećanoj topljivosti OLE u ekstrakcijskom sredstvu, kao i pokazati protektivne učinke tijekom ekstrakcije i sušenja smrzavanjem.

komina masline ; ultrazvučna ekstrakcija ; polifenoli ; ciklodekstrini

diplomski rad

engleski

Impact of cyclodextrin encapsulation on phenolic content of olive pomace extract

nije evidentirano

Olive pomace ; ultrasound assisted extraction ; polyphenols ; cyclodextrin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

28.06.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija