Interni obračun poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana (CROSBI ID 405882)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Strika, Roko
Dimitrić, Mira
hrvatski
Interni obračun poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana
Ugostiteljstvo kao djelatnost pripremanja i posluživanja hrane i pića te pružanja smještaja predstavlja važan dio gospodarstva Republike Hrvatske. Kao perjanica gospodarstva, ugostiteljska djelatnost sadrži brojne zakonske, poslovne i računovodstvene specifičnosti koje su opisane u ovom radu. Ovaj rad sadrži zakonske okvire obavljanja ugostiteljske djelatnosti, izbor organizacijskih oblika ugostiteljskih poduzeća, analizu ugostiteljske djelatnosti na području Republike Hrvatske i računovodstvene aspekte vođenja troškova, prihoda i evidencija. Cilj ovog rada je prikazati i analizirati troškove ugostiteljske djelatnosti na primjeru restorana. Prema podacima internog obračuna poslovanja restorana koji posluje u staroj jezgri grada Zadra izračunane su kategorije VCP analize koje pokazuju cijenu kompletne restoranske usluge, točke pokrića, stopu doprinosa pokriću fiksnih troškova cjelokupnog restorana i prema grupama proizvoda. Analizom troškova restorana dobija se i uvid u bruto zarade najprodavanijih proizvoda poduzeća čija visina potvrđuje visoku profitabilnost ugostiteljske usluge te time opravdava potrebna visoka ulaganja.
ugostiteljstvo; troškovi u ugostiteljstvu; profitabilnost ugostiteljske usluge; obračun poslovanja restorana; VCP analiza
Rad je dio projekta UNIRI 13.02.1.2.09
engleski
Internal accounting in the hospitality industry on the case of the restaurant
nije evidentirano
catering; hospitality costs; profitability and catering services; the calculation of the restaurant business; VCP analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
21.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Ekonomski fakultet, Rijeka
Rijeka