Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Interni obračun poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana (CROSBI ID 405882)

Ocjenski rad | diplomski rad

Strika, Roko Interni obračun poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana / Dimitrić, Mira (mentor); Rijeka, Ekonomski fakultet, Rijeka, . 2016

Podaci o odgovornosti

Strika, Roko

Dimitrić, Mira

hrvatski

Interni obračun poslovanja u ugostiteljstvu na primjeru restorana

Ugostiteljstvo kao djelatnost pripremanja i posluživanja hrane i pića te pružanja smještaja predstavlja važan dio gospodarstva Republike Hrvatske. Kao perjanica gospodarstva, ugostiteljska djelatnost sadrži brojne zakonske, poslovne i računovodstvene specifičnosti koje su opisane u ovom radu. Ovaj rad sadrži zakonske okvire obavljanja ugostiteljske djelatnosti, izbor organizacijskih oblika ugostiteljskih poduzeća, analizu ugostiteljske djelatnosti na području Republike Hrvatske i računovodstvene aspekte vođenja troškova, prihoda i evidencija. Cilj ovog rada je prikazati i analizirati troškove ugostiteljske djelatnosti na primjeru restorana. Prema podacima internog obračuna poslovanja restorana koji posluje u staroj jezgri grada Zadra izračunane su kategorije VCP analize koje pokazuju cijenu kompletne restoranske usluge, točke pokrića, stopu doprinosa pokriću fiksnih troškova cjelokupnog restorana i prema grupama proizvoda. Analizom troškova restorana dobija se i uvid u bruto zarade najprodavanijih proizvoda poduzeća čija visina potvrđuje visoku profitabilnost ugostiteljske usluge te time opravdava potrebna visoka ulaganja.

ugostiteljstvo; troškovi u ugostiteljstvu; profitabilnost ugostiteljske usluge; obračun poslovanja restorana; VCP analiza

Rad je dio projekta UNIRI 13.02.1.2.09

engleski

Internal accounting in the hospitality industry on the case of the restaurant

nije evidentirano

catering; hospitality costs; profitability and catering services; the calculation of the restaurant business; VCP analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

21.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Ekonomski fakultet, Rijeka

Rijeka

Povezanost rada

Ekonomija