Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ZAHTJEVI HALAL NORME U PROIZVODNJI SUDŽUKA (CROSBI ID 639268)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Dugonjić, Aldin ; Levanić, Davor ; Šušnjić, Saša ; Šušnjić, Vesna ZAHTJEVI HALAL NORME U PROIZVODNJI SUDŽUKA // 16. Ružičkini dani DANAS ZNANOST - SUTRA INDUSTRIJA / Jukić, Ante (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 64-64

Podaci o odgovornosti

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Dugonjić, Aldin ; Levanić, Davor ; Šušnjić, Saša ; Šušnjić, Vesna

hrvatski

ZAHTJEVI HALAL NORME U PROIZVODNJI SUDŽUKA

U zadnjem desetljeću sve prisutnija norma u prehrambenoj industriji je i halal norma HRN BAS 1049:2010. Certificiranje norme provodi se od strane Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Njome je definirano koja hrana je halal (dozvoljena), a koja haram (nedozvoljena) i na koji način jedan proizvod može nositi oznaku halal kvalitete. Proizvod koji nosi oznaku halal proizvoda i halal kvalitete je također tradicionalni proizvod-sudžuk. Definira se kao suha začinjena kobasica porijeklom sa Balkana, Bliskog istoka i Srednje Azije. Proizvodi se od mljevenog goveđeg mesa sa raznim začinima (kim, sumak, bijeli luk, sol, crvena paprika). Stoga je cilj ovoga rada prikazati zahtjeve halal norme u proizvodnji sudžuka od nabave sirovine do gotovog proizvoda. Proizvodnja sudžuka fokusirana je na porijeklo sirovine sa isključivo halal certifikatom. Tijekom proizvodnje poduzimaju se sve mjere kako bi se onemogućila križna kontaminacija halal sa haram sirovinama i proizvodima. Radi zadovoljavanja zahtjeva halal norme u proizvodnji sudžuka definirano je 5 Hrccp (haram kritične kontrolne točke): Hrccp1- nabava, prijem i skladištenje sirovina, Hrccp2- priprema sirovina, Hrccp3- izrada nadjeva, Hrccp4- dimljenje, Hrccp5- skladištenje gotovih proizvoda. Samo proizvod koji nastaje u skladu sa zahtjevima halal norme HRN BAS 1049:2010 može nositi oznaku hala kvalitete.

halal ; HRN BAS 1049:2010 ; sudžuk

nije evidentirano

engleski

REQUIREMENTS OF THE HALAL STANDARD IN THE PRODUCTION OF SUJUK

nije evidentirano

halal ; HRN BAS 1049:2010 ; sujuk

nije evidentirano

Podaci o prilogu

64-64.

2016.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

16. Ružičkini dani DANAS ZNANOST - SUTRA INDUSTRIJA

Jukić, Ante

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6894-58-1

Podaci o skupu

Međunarodni znanstveno-stručni skup 16. Ružičkini dani ''DANAS ZNANOST-SUTRA INDUSTRIJA''

poster

21.09.2016-23.09.2016

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija