ZAHTJEVI HALAL NORME U PROIZVODNJI SUDŽUKA (CROSBI ID 639268)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Dugonjić, Aldin ; Levanić, Davor ; Šušnjić, Saša ; Šušnjić, Vesna
hrvatski
ZAHTJEVI HALAL NORME U PROIZVODNJI SUDŽUKA
U zadnjem desetljeću sve prisutnija norma u prehrambenoj industriji je i halal norma HRN BAS 1049:2010. Certificiranje norme provodi se od strane Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Njome je definirano koja hrana je halal (dozvoljena), a koja haram (nedozvoljena) i na koji način jedan proizvod može nositi oznaku halal kvalitete. Proizvod koji nosi oznaku halal proizvoda i halal kvalitete je također tradicionalni proizvod-sudžuk. Definira se kao suha začinjena kobasica porijeklom sa Balkana, Bliskog istoka i Srednje Azije. Proizvodi se od mljevenog goveđeg mesa sa raznim začinima (kim, sumak, bijeli luk, sol, crvena paprika). Stoga je cilj ovoga rada prikazati zahtjeve halal norme u proizvodnji sudžuka od nabave sirovine do gotovog proizvoda. Proizvodnja sudžuka fokusirana je na porijeklo sirovine sa isključivo halal certifikatom. Tijekom proizvodnje poduzimaju se sve mjere kako bi se onemogućila križna kontaminacija halal sa haram sirovinama i proizvodima. Radi zadovoljavanja zahtjeva halal norme u proizvodnji sudžuka definirano je 5 Hrccp (haram kritične kontrolne točke): Hrccp1- nabava, prijem i skladištenje sirovina, Hrccp2- priprema sirovina, Hrccp3- izrada nadjeva, Hrccp4- dimljenje, Hrccp5- skladištenje gotovih proizvoda. Samo proizvod koji nastaje u skladu sa zahtjevima halal norme HRN BAS 1049:2010 može nositi oznaku hala kvalitete.
halal ; HRN BAS 1049:2010 ; sudžuk
nije evidentirano
engleski
REQUIREMENTS OF THE HALAL STANDARD IN THE PRODUCTION OF SUJUK
nije evidentirano
halal ; HRN BAS 1049:2010 ; sujuk
nije evidentirano
Podaci o prilogu
64-64.
2016.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
16. Ružičkini dani DANAS ZNANOST - SUTRA INDUSTRIJA
Jukić, Ante
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6894-58-1
Podaci o skupu
Međunarodni znanstveno-stručni skup 16. Ružičkini dani ''DANAS ZNANOST-SUTRA INDUSTRIJA''
poster
21.09.2016-23.09.2016
Vukovar, Hrvatska