Elektrokemijske reakcije u sustavu metalni ambalažni materijal-hrana (CROSBI ID 406170)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Šimić, Domagoj
Jakobek, Lidija
Tomac, Ivana
hrvatski
Elektrokemijske reakcije u sustavu metalni ambalažni materijal-hrana
Metalni ambalažni materijali posjeduju dobra mehanička i toplinska svojstva. Limenke, poklopci, zatvarači, kante, bačve i metalne tube ubrajaju se u metalnu ambalažu. Proces korozije i nastanak galvanskog članka javlja se kao neželjena posljedica interakcije metalnih ambalažnih materijala s hranom. Organske prevlake, zaštitne prevlake od kositra nanose se na unutrašnji dio metalne ambalaže u koju se pakira hrana s ciljem sprječavanja nastanka elektrokemijskih reakcija, korozije i galvanskog članka. Posljedica korozije je nastanak hrđe na unutarnjem dijelu metalne ambalaže, zatim promjena senzorskih karakteristika hrane i negativan utjecaj na zdravstvenu ispravnost hrane. Na nacionalnoj razini propisan je Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom (NN RH 125/09 i 31/11) te Uredbe na razini Europske unije s ciljem propisivanja najveće dopuštene količine metala koji može migrirati iz metalne ambalaže u hranu. Cilj ovog završnog rada je bio opisati metalne ambalažne materijale, interakciju između metalne ambalaže i hrane te elektrokemijske reakcije koje se odvijaju tijekom interakcije metalne ambalaže i hrane.
metalna ambalaža ; interakcije metalna ambalaža-hrana ; elektrokemijske reakcije ; korozija
nije evidentirano
engleski
Electrochemical reactions in the metal packaging material-food system
nije evidentirano
metal packaging ; interactions between metal packaging and food ; electrochemical reactions ; corrosion
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
27.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek