Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna (CROSBI ID 406200)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sigeti, Ana Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna / Rimac Brnčić, Suzana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Sigeti, Ana

Rimac Brnčić, Suzana

hrvatski

Utjecaj različitih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna

Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj konvencionalnih i novih postupaka blanširanja na fizikalno-kemijska svojstva zelenih mahuna. Blanširanje mikrovalovima i ultrazvučno blanširanje mahuna provedeno je kao alternativa konvencionalnim postupcima blanširanja (blanširanje u vrućoj vodi i blanširanje vodenom parom). Promjene nakon blanširanja praćene su određivanjem kemijskih (udio vitamina C, udio pigmenta klorofila a i b, udio karotenoida, udio pepela i suhe tvari) i fizikalnih svojstava (boja i tekstura). Svi parametri određeni su neposredno nakon blanširanja te nakon mjesec dana skladištenja pri -18°C i kuhanja. Rezultati istraživanja su pokazali da se bolje očuva nutritivna vrijednost mahuna nakon primjene mikrovalnog i ultrazvučnog blanširanja.

konvencionalno blanširanje; mahuna; ultrazvučno blanširanje; mikrovalno blanširanje

nije evidentirano

engleski

Influence of different blanching methods on physico-chemical properties of green beans

nije evidentirano

conventional blanching; grean beans; ultrasound blanching; microwave blannching

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

27.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija