Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prehrana i životne navike oboljelih od kroničnog gastritisa na području banjalučke regije (CROSBI ID 406217)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Ljoljić Dolić, Gordana Prehrana i životne navike oboljelih od kroničnog gastritisa na području banjalučke regije / Banjari, Ines (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2016

Podaci o odgovornosti

Ljoljić Dolić, Gordana

Banjari, Ines

hrvatski

Prehrana i životne navike oboljelih od kroničnog gastritisa na području banjalučke regije

Kronični gastritis predstavlja progresivnu i stupnjevitu upalu želučane sluznice koja je jedna od najčešćih gastrointestinalnih bolesti, a uključena je u patologiju ulkusne bolesti i karcinoma gastrointestinalnog sustava. Provedeno je presječno istraživanje na 50 odraslih osoba s dijagnozom kroničnog gastritisa (prosječne starosti 43, 3 ± 12, 1 godina, 20 muškaraca i 30 žena) s područja banjalučke regije. Upitnikom kreiranim za potrebe ovog istraživanja potvrđeni su sljedeći rizični čimbenici: povećana tjelesna masa (32, 0 %) i pretilost (12, 0 %), infekcija s Helicobacter pylori (28, 7 %), uporaba lijekova (32, 6 %), pušenje (32, 0 %), konzumacija kave (80, 0 % pije minimalno jednu kavu dnevno). Dispepsija je prisutna u različitom intenzitetu (27/50 ima do 4 simptoma, 23/50 ima 5 i više simptoma), a kod 46, 0% ispitanika je unazad 3 mjeseca došlo do promjene u tjelesnoj masi. Dijagnoza ne utječe na subjektivnu kvalitetu života, prosječna razina depresije i stresa je normalna, dok je anksioznost blago izražena prema upitniku za procjenu izloženosti vanjskim čimbenicima rizika, tzv. DASS upitniku. Razina fizičke aktivnosti prema Baeckeovom upitniku je niska ali u skladu sa zdravom populacijom. Ispitanici često preskaču obroke, a prejedanje, pregladnjivanje, pričanje za vrijeme jela i brzo jedenje su u značajnoj mjeri prisutni. Utvrđene pozitivne karakteristike prehrambenih navika su manji broj dnevnih obroka, niska konzumacija brze hrane, mesnih i suhomesnatih proizvoda, te niska konzumacija alkohola (42, 0 % uopće ne pije alkohol). Negativne karakteristike prehrambenih navika uključuju nizak unos voća (posebice banana), povrća (posebice mahunarki i kupusa), ribe (posebice morske), maslinovog ulja i meda, te visok unos slatkiša.

kronični gastritis ; rizični čimbenici ; prehrambene navike ; životne navike

nije evidentirano

engleski

Nutrition and lifestyle habits of patients with chronic gastritis in Banja Luka region

nije evidentirano

chronic gastritis ; risk factors ; dietary habits ; lifestyle habits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

27.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija

Poveznice